По 84,10 лева за тон качествени плодове и зеленчуци ще получат през 2014 година производителите по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, стана ясно от Заповед на земеделския министър в понеделник. Сумата е значително намалена спрямо миналата година, когато се получаваха по 177 лв/тон, което се дължи на увеличения брой кандидати по схемата.

Кампания „Директно от фермата“ ще стартира от Националния събор на овцевъдите в България, който ще се проведе от 3 до 6 май 2014 г. край Петропавловския манастир между Велико Търново и Лясковец. На събора, в периода 3-4 май  BILLA България ще има свой информационен щанд с възможност за контакти и пряко договаряне с фермерите за продажба на тяхна продукция, включително и бутикова, съобщиха организаторите на Събора.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Разград и Смолян ще са пилотни региони по създаване на млекосъбирателни пунктове, каквито на по-късен етап ще има в 200 населени места в отдалечените и труднодостъпните райони на страната. Това обяви в Разград зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Изграждането на пунктовете ще се финансира от държавата с 20% участие на общините, след старта им дребните животновъди ще плащат символични вноски за участието си в тях.

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) одобри 1720 заявления за подпомагане по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2014 г. Към този момент в областните дирекции на ДФЗ са подготвени всички договори за безвъзмездна финансова помощ по одобрените заявления. Те вече се подписват от страна на ДФЗ и на кандидатите. От Фонда обявиха още, че кандидатите, подписали договори по мерки Б и Г от програмата, могат да кандидатстват за кредити при лихвен процент от 5% на годишна база.

До 30 април земеделските производители трябва да декларират доходите си за 2013 година пред Националната агенция по приходите (НАП), припомнят от регионалното представителство на НАП в Сливен. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът им позволява да намалят облагаемия доход от непреработена продукция с 60 %, за преработена продукция с 40% нормативно признати разходи и с размера на внесените задължителни осигурителни вноски.

Средствата за изхранване на животни по схемата за държавна помощ de minimis за 2014 година ще бъдат изплатени на българските животновъди най-късно до май – юни. Това съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков в четвъртък. Средствата са в размер на 11 милиона лева. Приемът на заявленя за подпомагане по de minimis приключи в сряда.

Отново в четвъртък заместник министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че Има предвидени средства за подпомагане на пчеларите през 2014 година. Пчеларите ще получат по 6 лв. на кошер, които ще бъдат изплатени на два транша, съобщи Гечев.

В петък в Държавен вестник бяха публикувани дългочаканите промени в Наредба 11 за агроекологичните плащания, с които да се удължи с 1 година срокът за земеделци, чиито ангажименти са изтекли през 2013 г. Припомняме, че близо 270 са земеделските производители (от тях половината са биологични производители) настояваха за нова промяна в Наредба 11 след като на 18 март беше обнародван текст на наредбата, според който за тях 2014 г. е нулева. След разговори в МЗХ стана ясно, че е поискано разрешение от Брюксел срокът за земеделски производители с изтекли през 2013 г. агроекологични ангажименти да бъде удължен с 1 година.



© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!