От началото на тази седмица птицевъди и свиневъди могат да кандидатстват за допълнителни субсидии за хуманно отношение към свине и птици. Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд Земеделие до 7 ноември 2014 година. Сключването на анексите и изплащането на помощта е до 28 ноември 2014 година. За всяка схема са отпуснати по 2,5 млн. лв. 
 
Минималният осигурителен доход за земеделските производители да се повиши на 420 лв. Предложението дойде от Социалното министерство във вторник. Според служебния  министър Йордан Христосков, ако минималният осигурителен доход за земеделците скочи от 240 на 420 лева, финансовият ефект в полза на държавата ще е 8,4 милиона лева. Въвеждането на тази мярка обаче трябва да бъде компенсирана с повече субсидии за земеделците, заяви Христосков. По негова информация от регистрираните над 100 000 земеделски производители и тютюнопроизводители у нас, около 20 000 се осигуряват.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 
 
Информацията, че компенсацията за една умряла овца в следствие на болестта Син език ще е 2.36 лв на килограм тегло предизвика недоволството на животновъдите. Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов дори обяви, че фермерите ще излязат на протести до края на месец октомври. Нарастващото напрежение в сектора доведе до извънредна среща на животновъдите със земеделския министър Васил Грудев в средата на седмицата. По време срещата министър Васил Грудев каза, че националните доплащания за животни ще бъдат преведени на животновъдите в периода 15 - 30 ноември. Министърърт обеща, че ще настоява за максимално бърза актуализация на бюджета. Според министъра е „разбираемо, че има напрежение в сектора“. Припомня, че това е третата нова дата, която обявява министър Васил Грудев за изплащане на националните доплащания – след първоначалните дати –  16 октомври и началото на ноември. 
 
Овцевъдите, които получават средства по de minimis за изхранване на овце-майки, трябва да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта,  до 31 декември 2014 година, съобщиха в сряда от Държавен фонд Земеделие. Срокът за сключване на договорите, на базата на които става изплащането на помощта de minimis за овце, изтече на 24 октомври – петък.
 
Цената на картофите достигнаха рекордно ниските 27 ст/кг от производител. За това алармира пред Фермер.БГ Живко Димитров, производител и член на управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК). До 1000 лева загуби от декар картофи отчитат производителите тази година заради ниските пазарни цени и лошото качество на продукцията. При настъпилото застудяване на времето част от неприбраните картофи най-вероятно ще измръзнат, ако температурите паднат под минус 3 градуса. Картофопроизводителят прогнозира фалити през тази година и апелира за спешна помощ от страна на държавата.
 
В петък министър Васил Грудев заяви, че следващата седмица животновъдите ще започнат да получават компенсации заради умрелите от "син език" животни. Парите ще се дават по реда на подаване на документите, а за база ще се използват данни за средното тегло при различните породи. „На база на това усреднено тегло ще се изплащат тези компенсации. Те са различни за всяка порода овца, а сумите, които ще получат, те са между 130 и 220 лева на  глава. Говоря за неселектираните породи. Селектираните породи при тях цените може да скочат и двойно.“, каза Грудев.   

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!