Седмицата 19-23 май започна с поройни валежи и градушки, които нанесоха сериозни поражения върху земеделските култури в различни части на страната. Градушка унищожи 25% от розовата реколта в Карловско. Градушките нанесоха сериозни поражения както при черешите, така и при сливите, прасковите и при ябълките. Реколтата от ранни сортове кайсии е тотално провалена, коментираха производители.

Силно засегнати от лошото време са земеделските посеви в Северозападния регион – Видин, Враца и Монтана. Има около 30 % незасети площи с пролетници, а тези които са засети, са под вода. В момента трябва да се направи обстойно обследване на посевите, за да се види какви ще бъдат щетите и комисиите към Министерството на земеделието да реагират и да бъдат компенсирани земеделските производители. При толкова паднали валежи, болестите при есенниците наистина много напредват и се наблюдават много ръжда и мана.



ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 



Във вторник изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова съобщи, че вече се сключват първите сделки на зелено за пшеница реколта 2014, като цените са в диапазона 300-310 лв на тон, индикации за по-високи изкупни цени през 2014 година.

През месец юни ще се проведе представяне и публично обсъждане на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., обяви Елена Иванова, началник отдел „Развитие на селските райони“ в МЗХ. На предстоящото публично обсъждане ще бъде представен подобрен и допълнен вариант на ПРСР 2014-2020 г., в който ще има вече и конкретика относно финансовите инструменти, които ще подпомагат земеделските производители при реализацията на проектите им по програмата.

До 15 юни започва приемът по мярка Млад фермер, обяви в сряда заместник министърът на земеделието Явор Гечев. Пред Фермер.БГ той каза, че Наредбата, по която ще се приемат проекти по мярка Млад фермер ще бъде старата наредба с някои промени в нея, които няма да бъдат драстични. На 26 май (понеделник) ще има заседание на работна група, която ще детайлизира промените в Наредбата за прилагане на мярката, след което тя ще бъде публикувана на интернет страницата на МЗХ.

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) одобри нови 232 проекта на обща стойност 51 787 376 лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и започна подписването на договори. Основната част от субсидиите са за 148 проекта по мерките 311и 312. Останалата част от средствата, в размер на  2 869 650 лв., са за 84 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. С тях ще бъдат субсидирани проекти за растениевъдство, пчеларство, маслодайна роза и лавандула, винени лозя и животновъдство. По мярка 121 през следващите седмици ще бъдат одобрени субсидии в размер на още около 85 млн. лв. Предложенията се разглеждат в условията на ограничен бюджет.

Бензиностанции и търговци отказват да приемат ваучерите за гориво с намален акциз за земеделие, алармираха пред Фермер.БГ земеделци от различни области на страната. В отговор зам-министър Бюрхан Абазов посочи, че пълната информация и указания относно ваучерната система за горива в рамките на няколко дни ще бъде разпространена чрез областните дирекции и чрез общинските земеделски служби до собствениците и мениджърите на малките бензиностанции.



© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!