В началото на седмицата зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов прогнозира трудна жътва, предвид на валежите и градушки тази година в почти всички части на страната, вследствие на което част от посевите са полегнали, на много места зърнените култури са пострадали и от различни заболявания.

Във вторник министър Димитър Греков даде официалния старт на жътвена кампания 2014 в Долна Оряховица. Той обяви, че земеделското министерство очаква близо 5 млн. тона пшеница и около 800 хил. тона ечемик. Министърът каза още, че в пропадналите площи в страната са около 32 хил. дка.

След интензивните валежи и градушките два дни по-късно обаче, ситуацията изглежда много по-различна. Жътвената кампания в страната е блокирана. Посевите в много региони около реките са под вода. Между 20 и 170 л кв.м са падналите валежи. Очакванията на земеделците са за редуциране на количеството , а и на качеството на продукцията. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че очакват в началото на следващата седмица да се проведе Консултативен съвет по зърното, какъвто не се е събирал повече от година.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Във вторник земеделското министерство публикува на интернет страницата си четири от схемите за директни плащания от 2015 г. В новата Схема „Млади земеделски производители близо 16 хиляди млади фермери могат да получат стартова помощ от 2015 г., става ясно от анализа на МЗХ. Плащането ще е процент, който не надхвърля 2% от годишния национален таван. Сектори, на които през 2013 г. са давани национални доплащания, ще могат да се възползват от преходна национална помощ за периода 2015-2020, се посочва в схемата Преходна национална помощ. Параметрите на преходната национална помощ са идентични на схемите за национални доплащания за: хектар земя; тютюн; крави с бозаещи телета; говеда и биволи; овце и кози, приложени в България през 2013 г.

В средата на седмицата стана ясно, че средствата, необходими за борба с градушките и закупуване на противоградови ракети, отново свършиха. В сряда за спасяването на стопанската година и успешна борба с градушките министър Димитър Греков поиска спешно допълнителни средства от 2 млн. лв. за противоградови ракети като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Програмата за развитие на селските райони предстои да бъде изпратена на Европейската комисия (ЕК) за официално становище. Това стана ясно след заседание на Съвета по координация при управлението на средствата от Европейския съюз (СКУСЕС), проведено в сряда. От МЗХ изразиха увереност, че до септември ще има окончателен вариант на Програмата. До месец януари 2015 г. наредбите по отделните мерки на Програмата трябва да бъдат готови и заедно с това да бъдат пуснати и заповедите за прием на проекти.

С 1 млн. дка повече спрямо 2013 г. са общо заявените площи за подпомагане по СЕПП за 2014 г. Това информира зам.-министър Бюрхан Абазов на работна среща с директорите на Областните дирекции „Земеделие” в четвъртък. Заявените за подпомагане площи са 3 849 733 ха.

В четвъртък Държавната агенция за национална сигурност ( ДАНС ) пресече злоупотреба с компютърни данни на Министерството на земеделието и храните. При проведена операция под ръководството на Окръжната прокуратура в Плевен са задържани две лица, които незаконно са придобили и ползват с цел лично облагодетелстване в качеството им на управители и съсобственици на фирми бази данни на МЗХ, касаещи размер и местонахождение на земеделски имоти и гори и собственици на същите, както и бази данни от ортофокарти на земеделските земи и имоти на територията на България.

В петък сутринта малко след 8:30 ч е подаден сигнал за поставена бомба в сградата на Министерството на земеделието и храните. Сградата е затворена за 24 часа, всички служители са били принудени от органите на реда да я напуснат.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че През следващите денонощия водните нива ще се повишат в цялата страна. Вследствие на прогнозираните интензивни валежи, се очаква рязко и значително да се увеличат водните количества в поречията Янтра, Русенски Лом, Камчия и южните черноморски реки (Резовска, Велека, Ропотамо и др.). Съществува възможност за локални, поройни наводнения в тези райони.




© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!