Аграрната седмица 12-16 януари премина в дискусии около въведените промени в Закона за ДДС по отношение на ведомствените бензиностанции и по-конкретно въведеното от началото на 2015 г. изискване бензиностанциите, от които земеделските производители зареждат горива за селскостопанските машини, да се оборудват с нивомерни устройства и касови апарати. Направената промяна предизвика недоволство в целия бранш и в понеделник редица браншови организации излязоха с декларации срещу промените.
 
Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе заседание, на което бяха поканени и други браншови организации. След заседанието 13-те неправителствени организации излязоха с обща декларация за отмяна на изискването за монтиране на нивомери за ползваните от земеделските производители горива. На заседание на Земеделската комисия в Парламента стана ясно, че депутатите подкрепят искането на фермерите да се запази досега действащия режим за контрол и отчетност на доставките и зарежданията на течни горива при земеделските производители. Дебатът по темата продължава с финансовия министър Владислав Горанов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 

 
Във вторник директорът на БАБХ Пламен Моллов обяви, че е възможно е да се стигне до вариант „пряко договаряне“ с фирма-вносител на ваксината срещу Син език. Както Фермер.БГ първи писа през декември, обществената поръчка за избор на доставчик на ваксината срещу Син език беше спряна от Агенцията по безопасност на храните заради обжалване от една от фирмите. Проблемът е, че сроковете за доставка на ваксината срещу Син език са изключително кратки и поставянето на ваксината трябва да започне в началото на пролетта, за да бъде ефективно. Според Моллов Върховният административен съд няма да уважи жалбата. Ако все пак това се случи, ще се наложи процедурата да започне отново. Понеже сроковете са много къси, вероятно ще се отиде на вариант „пряко договаряне“. Дали ще се стигне до там обаче, ще стане ясно в края на януари, когато трябва да излезе решението на Съда.
 
В средата на седмицата директорът на ДФЗ Румен Порожанов обяви, че първото плащане на субсидиите по СЕПП за 2014 година ще бъде в периода от 25 до 30 януари. При субсидията има намаляване спрямо м.г. - от 30 лв. на 27 лв. за декар, защото заявените площи за подпомагане са 3,845 млн. хектара, а държавата е защитила пред ЕК подпомагане на 3, 492 млн. хектара. Това налага редукция от около 10% на субсидията за декар. По думите на Румен Порожанов в края на март - началото на април, ще се направи доплащане около 150 млн. лв. за преразпределителното плащане за първите 300 дка. То ще е 12,38 лв. за декар или общо от двата транша – около 40 лв за декар.
 
През миналата година броят на новорегистрираните трактори в страната бележи спад, сочат данни на Контролно-техническата инспекция (КТИ). Общо новите машини за 2014-та са 1347, при 1504 новорегистрирани колесни трактора през 2013 година. John Deere са най-продаваните трактори в България през 2014 година. 262 нови трактора John Deere са регистрирани в КТИ. Със 162 новорегистрирани трактора на второ място за 2014 година се нареждат New Holland. Сред най-продаваните трактори са още марките Case IH, Deutz Fahr, Kubota.
 
7 млрд. евро за директни плащания ще получи България в периода 2014 – 2020 година след реформата на общата селскостопанска политика. Средствата са с почти 2 млрд. евро повече в сравнение със стария програмен период, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в рамките на петъчния парламентарен контрол. Според Дончев животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии. „В предишния програмен период, фермерите от тези сектори получаваха 3.5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13% което според Дончев е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!