Преглеждаме наредбата по отношение на различни контроли по обвързаното подпомагане. Включително разглеждаме модули за самоконтрол на земеделските производители, да пускат предварително информация, коментира заместник земеделският министър Явор Гечев за БНР.

План ускорява работата на ДФЗ

В момента системата дава възможност производителите да очертаят нещо, което го няма на терен. 

„Само тази година отчетохме 560 случая, където е имало несъответствие. От тях са постъпили 68 жалби. За да сме сигурни на практика, че няма да изгори някой земеделски производител, всички бяха разгледани индивидуално, включително с работна група от МЗХГ“, поясни Гечев. 

Според него на първо място земеделските производители трябва да знаят как ги проверяват.

„Големият процент грешки обаче е от незнание какво точно се прави. Тази година в МЗХГ полудяхме от непровокирани грешки, за които самите земеделски производители са си поискали методиката“, посочи заместник-министърът. 

Той е убеден, че системата хваща неизрядните – тези, които по някакъв начин са се опитали да вземат допълнителни средства.

„Но важно е да отделиш тези, които са измамници, от общия случай. Когато във всички производители виждаш измамници, ти правиш в системата такива контроли, че те в един момент стават невъзможни за изпълнение“, убеден е Гечев, допълвайки, че не са си поставили краен срок за промяна в наредбата, но се работи усилено върху нея.