Ветеринарната гимназия в Добрич приключи обучението по предприемачество на бъдещи фермери. Това се осъществи по проект TEEN FARM, който продължи 30 месеца с партньорски организации от общо 6 държави, сред които Германия, Дания, Италия, Нидерландия и Португалия. 

Студенти ще трупат опит във фермата на Недко Митев

Какво са научили бъдещите предприемачи и как могат да го приложат на практика ще разкажат преподавателите от всички партньорски страни на онлайн среща в четвъртък, 18 март. Тогава те ще обобщят резултатите от международния проект, финансиран по програма „Еразъм +“. 

„TЕЕN Farm имаше за цел да отговори на голямото предизвикателство - от една страна да научи на предприемачество в областта на селското стопанство ученици от 3 професионални училища – от България, Дания и Италия, а от друга да послужи на реално работещи фермери да придобият умения да управляват стопанството си по един по-добър начин“, обобщи Христо Милушев, координатор на проекта и преподавател във Ветеринарната гимназия в Добрич. „От друга страна проектът помогна за обмяна на добри практики и разработване на учебни материали“, допълни учителят. 

Финалните дейности по TEEN FARM са преминали виртуално заради пандемията COVID – 19. През декември и януари групи от ученици са осъществени последните обучения. Преди повече от месец преподаватели от Ветеринарната гимназия също са участвали в онлайн среща с преподаватели от Университета в Нойбранденбург.

Общо 80 ученика от Ветеринарната гимназия в Добрич са се включили в обучителните модули по предприемачество, а други 12 са участвали в 10-дневен курс в Дания, организиран от Академията за земеделие в Одензе.

Един от резултатите след успешното осъществяване на проекта е изготвянето на доклад с препоръки към академичните среди за включване на обучението по предприемачество във висшите учебни заведения, в който са представени и резултатите от TEEN FARM. В него се посочва колко е важно младите хора да бъдат мотивирани и да проявяват инициативност и творческо мислене в областта на земеделието.