Могат ли малинопроизводителите да кандидатстват по двете инвестиционни мерки 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” и 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”, както и кои са допустимите за финансиране инвестиции? Отговор на тези въпроси ще дадат експерти от земеделското министерство и Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), по време на шестото издание на традиционния Фестивал на малината в Лозница. 

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Събитието ще се проведе в петък, 30 юли. Официалното откриване на мероприятието ще бъде направено от зам.-министър Георги Събев, както и от изпълнителния директор на ДФЗ Борис Михайлов в 12:00 ч. Очаква се и служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков да присъства на фестивала.

“Очакваме експертите да разяснят малко повече относно възможностите за инвестиции по двете подмерки, както и да се даде информация за това дали ще се увеличи активността по 4.1 и 4.2. Ще поговорим за  пределно допустимите цени за създаване на насаждения на открито и в оранжерии, както и за референтните цени за машини и съоръжения”, коментира за Агри.БГ Божидар Петков - организатор на събитието и председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

На фестивала частни и държавни консултантски фирми ще представят успешно разработени проекти по мерките 4.1 и 4.2, 6.1. Тема на фестивала на малината ще бъде и напояването.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

“Предвидили сме богата лекционна програма за прецизното напояване и дигитално управление на торенето, интегрирана борба с използване на ентомофаги и т.н. Своите разработки ще представят фирми за борба с плевелите без използване на хербициди, с пара, с високо напрежение, с пламък, посредством студ и други нехимични средства”, каза още Петков.

Освен това за пореден път ще бъдат обсъдени и възможностите за защита от неблагоприятните климатични условия, като зимни измръзвания, слани, градушки, както и на инструменти за дигитално отчитане и управление на добивите.

“Посетителите могат да очакват и богата фолклорна програма на самодейни състави от община Лозница, както и фермерски пазар с автентични храни”, заключи Божидар Петков.

Традиционно, в края на деня, ще бъдат наградени и производителите в няколко категории - най-добър щанд, най-едри плодове, най-вкусни плодове и най-атрактивни плодове и продукти.

31 юли е предвиден за полеви ден. В 10:00 ч. започва обиколката по демонстрационни полета от ягодоплодни в региона на Лозница. Фермерите ще могат да видят как на практика работят системите и технологиите за бране на плодове. Тогава ще се проведе и състезание за най-успешен берач на малини.