Отложеното заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за Стратегическия план все пак ще се проведе. То е насрочено за четвъртък, 13 октомври 2022 г.

Индикативен график 2022 за субсидиите вече е публикуван от ДФЗ

“Все още нямаме материали за него (към понеделник, 10 октомври - бел. ред.), но ги очакваме. Ще ги прочетем. Въпреки че всичко се променя в движение, а после си блъскаме главите. Някои хора така развалиха нещата, че сега се чудим как ще се оправят”, коментира за Агри.БГ Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

На заседанието на ТРГ, което беше планирано за 4 октомври, трябваше да се обсъдят актуализираните интервенции във връзка със Зелената сделка. Те са публикувани на сайта на земеделското министерство

Тогава заседанието се отмени заради все още течащи преговори по няколко зелени регламента на европейско ниво, научи Агри.БГ. Оказва се обаче, че не е било съвсем така.

“Отмениха ТРГ-то в началото на месеца, защото нямаше изчислени ставки, имаше неясноти по задължителните условия, както и имаше недоуточнени екосхеми”, обясни Костадинов.

По думите му има и доста въпроси за екологията, на които трябва да се даде отговор. Те са свързани със становища за съответствие при еконормите и други.
“Така става, когато сложат калинка да управлява министерството - човек, който няма и ден трудов стаж в земеделието. Сега ще страдаме 5 години напред заради техните глупости”, заключи Костадин Костадинов.

Заседанието в четвъртък идва след дълго затишие по темата, тъй като последното подобно обсъждане на новите интервенции, се проведе през лятото на тази година.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg