Нова интервенция за залесяване на земеделски и неземеделски земи ще се обсъжда на следващата среща на Тематична работна група по изготвянето на Стратегическия план за следващия програмен период.

Въвеждане на ред: Кое е пасище и кое земеделска нива?

Предвижданата помощ има за цел да доведе до увеличаването на залесената площ у нас в контекста на климатичните промени и еколкогичните изисквания. „Залесяването ще стимулира поглъщането и съхраняването на въглерода и опазване на почвите от ерозия. Чрез увеличаването на лесистостта се увеличават териториите, за които е доказано, че най-добре поглъщат и съхраняват въглерода – горите“, пише в мотивите на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Интервенцията ще подпомага залесяване на земеделски и неземеделски земи, както и поддръжка на новосъздадените култури, която включва отглеждане до петата година след създаването и попълване до третата година след създаването. 

Изборът на дървесни видове за залесяване трябва да трябва да бъде научно обоснован на локално ниво или да се основава на „Класификационната схема на типовете месторастения в Република България”, се подчертава в текста. Освен това трябва да е в съответствие с целите за климата и околната среда, спазвайки принципите за устойчиво управление на горите. Това ще се гарантира чрез технологичния план за залесяване, изготвен от лицензиран лесовъд. 

Какво е нужно, за да сте допустим по интервенцията:

 

  • да докажете собственост на земята, която ще залесявате или правото си да я управлявате;
  •  земята да е в район с лесистост по-малка от 60% или в район с висок или среден риск от ерозия;
  •  минималната площ за залесяване трябва да бъде 0.5 ха;
  • минималният процент на прихващане на новосъздадената гора да е по-висок от 25%;
  • залесяванията трябва да се извършват съгласно Закона за горите;
  • залесяване на поляни и ливади в горските територии е допустимо само в случаите на защита срещу ерозия и порои, ако територията не е местообитание на застрашен от изчезване вид растение или животно;
  • да исползвате само местни дървесни и храстови видове и произходи, според типа на месторастене и типа местообитание; 
  • да удостоверите проведена процедура по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и/или Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и влязъл в сила административен акт.

„За всички залесявания над 1.0 ха, когато се налага смесване на дървесните или храстови видове в културата, минимум 10% от площта трябва да е заета от подходящи медоносни дървесни и храстови видове видове. Помощта за залесяване на бързорастящи дървета покрива само разходите по залесяването, уточняват от МЗХГ.

Какво залесяване не се допуска подпомагане:

 

  • на дървесни видове с цел създаване на култури с кратък цикъл на ротация;
  • с цел производство на коледни елхи;
  •  на бързорастящи дървета за производство на енергия;
  • на уязвими местообитания като торфища, влажни зони, карстови и силикатни терени, автохтонно не поддържащи горско-дървесна растителност(местообитания с европейска значимост, започващи с кодове 6, 7, и 8);
  • на лесонепригодни горски територии, освен в случаите на частично лесонепригодни такива, доказано с протокол между РДГ и собственика за голината, определена като лесонепригодна;
  • на земеделски земи с висока природна стойност;
  • в зоните, включени в мрежата „Натура 2000“, залесяването е допустимо само ако съответства на целите на опазването и управлението на тези зони и е съгласувано с органа на държавата членка, който отговаря за прилагането на „Натура 2000“.

 

Подпомагането за залесяване и поддръжка ще бъде до 100% от допустимите разходи. 

Минималният размер на общите допустими разходи, за които ще се кандидатства по проекта, е левовата равностойност на 3 000 евро, а максималният -  на 300 000 евро.

С предвиденият максимален размер на общите допустими разходи по един проект ще могат да бъдат създадени от 42 до 57 ха нови иглолистни гори или от 35 до 47 ха широколистни такива.