Защита на родното агнешко от новозелендския внос и възможността българското розово масло да се реализира на пазарите в Австралия и Нова Зеландия, обсъдиха заместник-министър Георги Събев и Джон Кларк от Европейската комисия по време на онлайн среща.

Не изпускайте сроковете през юли

Очаква се защитеното географско указание (ЗГУ) „Българско розово масло“ да получи закрила на територията на Австралия и Нова Зеландия в рамките на споразуменията за свободна търговия между ЕС и двете страни. Преговорите вероятно ще приключат в края на 2021 г. или пролетта на 2022 г.

Участниците подчертаха, че традиционният ни продукт следва да получи приоритет в рамките на влязлото в сила двустранно споразумение между ЕС и Китай за географските означения. До четири години след влизането му в сила обхватът ще се разшири с още 175 наименования на географски означения от ЕС, част от които е и ЗГУ „Българско розово масло“.

Георги Събев: Родното агнешко и овче месо следва да бъдат защитени от новозеландския внос. 

Беше изтъкнато, че предвижданата допълнителна квота за безмитен внос на този продукт ще накърни конкурентоспособността на българското овцевъдство
 
Беше обсъден и ходът на преговорите между ЕК и Индия за споразумение за свободна търговия. България има желание наши регистрирани географски означения да получат закрила в тази страна, чийто пазар има огромен потенциал за разширяване.