Новината, че Европа обмисля да определи задължителна цел за намаляване на емисиите на метан, така както го направи с пестицидите и антибиотиците например, не даде повод за особена радост у родните животновъди. За тях това е поредната тежест на фона на и без това трудното и несигурно оцеляване.

Кризата с торовете

Не бива да забравяме обаче, че успоредно с по-строгите изисквания, които налага ЕК, идват и финансовите възможности за тяхното изпълнение. 

„За съжаление, през годините ние пропуснахме много. Сега трябва да наваксаме. Това, което иска ЕС, е трудно, но не е невъзможно. Всички неща, които се приемат, вече се прилагат в някой страни членки. За нас е достатъчно да „крадем“ техния пример и ще сме добре“, коментира за Агри.БГ Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди (ОБЖ).

Заедно със свои колеги през месец юли той присъства на уебинар, организиран от Министерството на земеделието, когато бе обсъден въпросът за намаляване на емисиите от парниковите газове в млечното говедовъдство. Тогава стана ясно, че след 2023 г. ще бъдат увеличени средствата за агроекология, което ще рече, че се обмислят нови направления за подпомагане на фермерите. 

„Идната седмица предстои да направим още една среща. Всяка една екомярка е добре дошла за животновъдите. Това касае особено говедовъдните ферми, които имат голям ангажимент към оборската тор. Тук търсим варианти с министерството за една ниша, която да бъде иновативна за нашия сектор и да бъде полезна“, намекна Синапов.

Браншът отново е предложил на обсъждане ново направление за естествено наторяване на пасищата, от която съседни на нас държави вече се възползват. 

„Тази мярка е много ефикасна и лесна. Не бива да посягаме към мерки, които са сложни за изпълнение от страна на стопаните. Трябва да полагаме усилия да запазим хората, които се занимават с животновъдство“, категоричен е браншовият представител.

Относно възможностите за инвестиции например в метан станции, той коментира, че те не са по джоба на всеки фермер и не всеки е склонен да рискува. 

„Аз съм привърженик повече на мерки, от които може да се възползва всеки. Метан станциите са екстра, там имаш вече двойна инвестиция, защото от нея има и приход. Но те са скъпи и се броят на пръсти у нас“, подчерта председателят на ОБЖ.