Земеделието с общностна подкрепа е директно партньорство между фермер и група потребители, в което се споделят рисковете, отговорностите  и ползите от земеделските дейности. Това се случва чрез дългосрочен договор между потребителите и фермера. Това каза Борислав Сандов, Фондация за околна среда и земеделие, който по време на конференцията“Фермерските храни“, разказа за този алтернативен икономически модел, предедаде репортер на Фермер.БГ.
 
През 80-те години в САЩ за първи път се появява този модел от Рудолф Щайнер с неговите идеи за биодинамично земеделие. Група потребители се опитват да приложат такъв модел. В Япония още през 70-те години съществува такъв модел – нарича се тайки, а се оказва, че още през 60-те години един професор от Алабама промотира клуб, в който се развива подобен модел. Този модел е следствие на това, че са пренебрегнати малките земеделски производители и те се обединяват. Първите такива модели в Европа се появяват в Швейцария и Германия, разказа Борислав Сандов.
 
Земеделието с общностно подпомагане се случва на малки нива с целта да се създаде качествена храна чрез методите на агроекологията. В редица европейски страни, включително и в България този модел не съществува по отношение на дъглосрочния договор и в споделянето на рисковете. При този модел почти винаги се използват средствата на агроекологията, но не винаги се използва сетификат. Основната група на потребители, които търсят такъв тип партньорство с фермери са групи от млади майки, млади родители. Другата голяма група прирордозащитници, хора, които са възприели усещането за опазване на околната среда. Доверието е другия ключов принцип, както на фермера, че неговата продукция ще бъде купена, така и доверието на самите потребители, че продукцията ще е такава, за каквато са се разбрали, каза още Борислав Сандов.