Общините вече ще се разпореждат с непотърсените земеделски земи и с общинския поземлен фонд като цяло стана ясно по време на работна среща на Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов  с над 50 общински кметове по повод предстоящия прием на общински проекти по ПРСР.

 

 

Министърът Найденов уточни, че става въпрос за промяна в досегашния член 19 на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), която е вече в сила. В преходните и заключителни разпоредби на закона за допълнение и изменение на ЗСПЗЗ е записано, че общинските съвети продължават обаче да са задължени да предоставят общинска земя в следните няколко случая: първо - при признато право на собственост на собственици, които още не са идентифицирали (посочили) реалните граници на имотите си, второ – при изпълнение на съдебни решения за признато и присъдено право на собственост, както и в трети случай, при който се обезщетяват собственици, на които имотите не могат да бъдат възстановени в реални граници (съгл. действащия чл.10б от ЗСПЗЗ). Тези собственици се обезщетяват според съответния казус със земя от държавния поземлен фонд, поименни компенсационни бонове или от общинския поземлен фонд, там където няма земи от ДПФ.


„Досега с общинския поземлен фонд се е разпореждало Министерство на земеделието и храните”, посочи министърът. „Оттук нататък с последните промени на ЗСПЗЗ ще го правят кметовете”, посочи той. „Надявам се, че това ще става с цялата необходима отговорност и няма да има злоупотреби и да се продава земята”, допълни още министър Найденов. Как обаче, ще се гарантира това да няма злоупотреби и земята да не бъде продавана на безценица, не стана ясно.

 

Кметовете могат да ползват този фонд и за реализиране на бизнес проекти, както и като компенсаторен механизъм при начинания с общинско участие, стана ясно още по време на срещата днес. Земята ще може да се дава и за обработка под аренда.

 

Някои от кметовете заявиха, че с тази поправка в закона се дава възможност на земеделските производители, и особено на животновъдите, които не притежават собствени пасища, да стопанисват земеделски земи.

 

Дали кметовете ще използват предоставената им възможност и ще подпомогнат дребните и средни фермери, за които особено в малките населени места, фермерството е поминък и начин на прехрана или вратичката ще се използва за крупни бизнес интереси ще си проличи съвсем скоро.