Община Момчилград ще предоставя под наем земя на фермерите, които искат да инвестират във фермите, които трябват да преминат в I-а категория. Това стана ясно на среща на кмета на общината Акиф Акиф с ветеринарни лекари от района. Бе подчертано, че общината в момента са регистрирани 1611 ферми, само една от тях е първа категория, а останалите - трета.

 

 „Пред кмета на общината стои нелеката задача и голямото предизвикателство да убеди животновъдите, че имат интерес да създадат ферми първа категория, за да не загубят поминъка си и да могат да продават мляко и след 2013 г. ", каза един от ветеринарите д-р Бахри Дауд.

 

На срещата кметът на общината Акиф Акиф предложи да се проведат събрания с жителите на населените места, за да се обясни нуждата от инвестиции и сдружаване. Той е категоричен, че общината ще съдейства на местните хора и ще предостави земя под наем. В община Момчилград животновъдите оглеждат 4 200 телета, 3 300 крави, 18 хиляди овце, от които 15 хиляди майки и 900 кози. По информация на ветеринарни лекари общината е на едно от първите места в областта по брой отглеждани животни.

 

"В събота и неделя задължително обикалям най-проблемните села - общинските имоти, които са разграбени и трудно продаваеми като училища, детски градини и какво ли не. Изпаднах в шок, дадох си сметка как са ни управлявали 70 години. Разруха, пълно безхаберие, никаква отговорност за това, което притежава народът и общината. Смятам да променя начина на работа и особено на мисленето. За изминалите 15 дни съм работил средно по 18 часа на ден. Вече тотално забраних всички лични срещи в кметството. Идват приятели да ме поздравят за успеха и да пият едно кафе с мен, но не може да ми губят времето.", заяви още кмета.

 

"Проблемът със собствеността върху земята в нашия регион е крайно тежък. Землища с площ 300 дка имат по 500 и дори 1000 наследници. Зная за нива от 1 дка със 100 наследници. Абсурд е такава земя да се продаде, да се даде под аренда за обработване, или да се кандидатства по европейските програми. Ако не може със закон, трябва да се намери друга форма - данъци например. Да се определи срок. Имаш земя -или я работи, или я продай, или се разбери с останалите наследници да остане само един. В България трябва да се промени отношението към земята, говоря за документирането и", категоричен е кемта на Община Момчилград.