Дългосрочен общински заем ще поеме община Добрич, за да финансира изграждането на модерен облик на централния пазар за плодове и зеленчуци в добруджанския град. Размерът на дълга е до 5 млн. лв. и ще се обезпечи с учредяване на залог върху настоящи и бъдещи приходи на общината.

Къде разсадите на домат са най-скъпи у нас?

За да дадат мнението си за предстоящата финансова стъпка, жителите на Добрич могат да се включат в публичното обсъждане на намерението на общината да поеме дългосрочен общински дълг. Покана е обявена и насрочена за 28 май от 11 ч.

Желаещите да участват в дискусията могат  да направят това присъствено в залата на кметството или онлайн чрез посочения линк https://dobrich.webex.com/meet/webex. 

Новият проект на тържището предвижда цялостна промяна на съществуващия кооперативен пазар в центъра на града. Бъдещата визия е одобрена от архитекти и урбанисти от Унгария, Италия, Естония и България. Общата площ на пазара ще бъде 8000 кв.м., като 2000 кв.м. са покрита площ.

На разположение на търговците на плодове и зеленчуци ще има 116 щанда, 10 търговски павилиона, складове, тераси, сграда за администрацията и обособени 46 паркоместа. Целият комплекс ще бъде раздвижен и ще е разположен на различни нива. Щандовете за плодове и зеленчуци ще бъдат повдигнати на платформа с цел по-лесното им почистване. 

Своеобразен център ще бъде фонтанът с разположени около него места за отдих, ресторант за хапване и дегустация. Това приближава облика на тържището до европейските пазари, които са места както за качествени плодове и зеленчуци, така и за вкусна кухня.

Архитектите са предвидили и сектор за ежеседмичния фермерски пазар, който събира малки производители на биологично чиста храна. Планирани са зони за продажба на сезонни фиданки, цветя и живи растения.