Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков е поискал на заседание на парламентарната Комисия по земеделие и храни отлагане на обсъждането на проектозакона за Селскостопанска академия (ССА), съобщиха за Фермер.БГ от академията.

 

Мотивите, които е изтъкнал министър Греков, са били свързани с това, че той не е запознат с текстовете, заложени в проектозакона. От ССА уточниха, че са предоставили за съгласуване на МЗХ проекта за изменения и допълнения на Закона на Селскостопанска академия на 20 май.

 

Припомняме, че проектът беше внесен в спешен порядък в деловодството на Народното събрание на 4 юни. С промените в Закона Селскостопанска академия ще придобие статут на първостепенен бюджетен разпоредител, което според ръководството на академията е жизненоважно за оцеляването и бъдещето развитие на аграрната наука в България.

 

Академията трябва да стане автономна организация за научни изследвания, приложна, обслужващо-спомагателна и образователна дейност, е записано в текстовете на проекта.

 

От ССА припомниха, че бюджетът на Академията за тази година е редуциран с 5 млн. лв. с миналата година. По разчети на ръководството на ССА определените в бюджета средства за покриване на разходи и заплати в системата на аграрните научни институти в състава на ССА до края на месец септември 2014 г.

 

Това означава, че предстои социално напрежение в сектора на аграрната наука, коментираха от академията.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!