Има инвестиционно предложение от България към Саудитска Арабия за завод за фуражи с голям капацитет, който да произвежда до 500 000 тона годишно край град Шумен. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов. 
 
 
Той обясни, че предстоят срещи между ръководството на министерството и държавната инвестиционна компания на Кралството, на която ще бъдат обсъдени възможностите.
Проблемите, свързани с хода  на пролетната сеитба, които имаше в някои региони на страната ще бъдат успешно преодолени според министър Порожанов. 
 
Той обясни, че заради обилните валежи от дъжд и сняг през първите месеци на годината и последвалите наводнения е имало известно забавяне в сеитбата на земеделските култури.
 
Част от вноските на застрахователите да влизат като финансиране в бъдещото предприятие, което ще замени досегашната Изпълнителна агенция за борба с градушките. Така министърът, който беше на посещение в стопанство в Съединение, обърна внимание на актуалния въпрос с борбата със стихията, заради която годишно десетки стопани остават без реколта. 
 
 
Точно това предложение обаче не е по вкуса на застрахователите, които преди дни изразиха мнението си в пространно становище и обявиха, че са напълно против да  че на държавното предприятие са вменени дейности с характеристиките на застрахователна дейност. 
 
Освен това министърът обърна внимание и на предвижданата годишна такса от 0.50 лв./дка за земеделските стопани, която да отива към Изпълнителната агенция за борба с градушките и да помага за финансирането. 
 
„Не може изцяло държавата да се ангажира с всичко. Земеделските производители ще трябва да се включат“, отбеляза Порожанов. 
 
 
Той припомни,че има само около 33 процента земеделски земи в България, които се пазят от градушка чрез самолетен способ, като една от идеите е районът на Добруджа да бъде обхванат от този вид градозащита. За това говориха пред Фермер.БГ  преди дни овощари от Дунавския регион, които разчитат на уверението, че ще бъдат купени 4 самолета, които да „охраняват“ от градушки Североизточна България, където на Изток от Плевен няма никаква защита от стихията. 
 
По този начин се планира и опазване на насажденията в Софийско.