Съвместният проект „Сподели България“ между Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на туризма предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България. 
 
Две от обсъдените дестинациите са „Долината на Места“ и „Долината на Струма“.
 
 
„Разчитаме на диалога с местния бизнес, с производителите и общините, за да намерим най-правилната и успешна реализация на маршрутите. Проектът е отворен за надграждане“, заяви министър Румен Порожанов при откриването в Банско на първата кръгла маса по инициативата. 
 
Снимка: МЗХГ
 
Той добави, че страната ни разполага с многообразие от вкусове, храни и вина, както и с чудесен климат. Имаме 52 вина със защитено наименование на произход и 2 със защитено географско указание (ЗГУ) - „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“.
 
„Износът на българско вино постоянно нараства и през 2017 г. достигна 62 млн. литра. Благодарение на финансирането от европейските програми и Националната лозаро-винарска програма у нас вече има модерни винарни и индустрията се развива изключително успешно“, добави Порожанов.
 
Снимка: МЗХГ
 
Създаването на вина с уникални качества от бутикови изби е характерен за цялата страна, но може би намира най-силно проявление именно в Долините на реките Струма и Места, коментира още министърът на земеделието. 
 
Към настоящият момент площите с винени сортове в двата региона са 4200 хектара при около 60 хил. ха в България. Регистрираните обекти за винопроизводство в двете долини са 37. Около 52 млн. лв. годишно стигат до винарите у нас по Националната лозаро-винарска програма. 
 
В кръглата маса участие взеха и кметовете на общините по поречието на Струма и Места, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, земеделски производители, винопроизводители, хотелиери и др.