В Добруджа жътвата на ечемик ще започне в края на юни, а на най-ранните сортове пшеница към 1-2 юли. Очаква се същинската кампания по прибиране на зърното да стартира масово около 10 юли.

Как ще се разпределят 150 млн. лв. от актуализацията на бюджета?

Това обяви проф. Иван Киряков на пресконференция по повод Открития ден на Добруджанския земеделски институт. „Ако няма суховеи в края на юни и ако по жътва няма дъждове, реколтата няма да е по-ниска от миналогодишната“, обяви още ученият. Пшениците са в много добро състояние, няма болести и неприятели. В момента растенията са в млечна зрялост и падналите локални валежи през последните дни се отразяват благоприятно на посевите.  

Професорът посочи, че голяма част от житните култури са засети късно през ноември, но наличната есенна влага им повлия благоприятно. През зимата обаче за поредна година нямаше достатъчно количества сняг, а от март до май тази година вече се забеляза стрес от засушаване. Все още има райони в Добричка област, в които пшениците страдат от липсата на валежи. Като цяло обаче на този етап има условия за добри резултати през предстоящата жътвена кампания.

625 кг/дка е средният добив от пшеница през лятото на 2021 г. Някои сортовете на Добруджанския земеделски институт са дали над 600 кг/дка през сухата 2020 г. и средно между 800 и 900 кг/дка през миналата година, стана ясно на опитното поле, на което беше представени сортовете зърнено-житни култури на научния център.  Земеделски стопани от региона и страната, учени, агрофирми, партньори от страната и чужбина, представители на общинската и областната администрации се запознаха с българската селекция.  

1, 3 млн дка са есенните култури в Добричка област. От тях 1,2 млн. дка заемат пшениците. За съжаление все по-малко става делът на българската селекция по полетата, въпреки заявките и интересът към българските семена, допълни проф.Киряков. Площите с пшеница в страната са под 1 млн. дка, докато преди десетилетие надхвърляха 70% от посевите.