„Лилавата мода“, довела до главоломното създаване на лавандулови насаждения в Добруджа, отминава. В момента се очертава ясно изразена обратна тенденция – изкореняване или обяви за продажба на полета с лавандула. 

Масовото залитане към лавандулата е пред срив

Наченки за промяната в този сектор се забелязаха още през есента на 2019 г. и зимата на 2020 г., когато след лошата реколта пазарът поднесе още една неприятна изненада – срив в цените. Ниските добиви от 5-8 кг/дка лавандулово масло не само не провокираха раздвижване на цените, а обратно – от 70-80 лв./кг по време на жътва паднаха до 50-55 лв./кг през есента. 

2020 г. затвърди отрицателната тенденция. Средните добиви в Добруджа се движеха между 2 и 6 кг/дка масло, а цените се сринаха до 45-50 лв./кг. Всичко това доведе до промяна и в поземлените отношения в региона. Независимо от желанието на земеделските стопани да продадат нивите си с лавандула, купувачи няма. 

Пазар на лавандуловите парцели няма, категорични са и брокерите на недвижими имоти в Добруджа.

Оферти има много – още от предходната стопанска година, когато парцелите се обявяваха от 2200 до 3900 лв. за декар. В момента обявите за продажба на лавандула нарастват, като цените са леко занижени в сравнение с година по-рано. Факт е обаче, че продавачите на лавандулови ниви не свалят цената под 2000 лв./дка, факт е и липсата на движение на пазара с трайните насаждения. На практика парцелите с лавандула стават непродаваеми. 

Етерично-маслената култура изигра своята роля на пазара на земя в Добруджа. Тя вдигна цената на чернозема или поне "подкрепи" високите пазарни цени.

В стремежа си към бързо създаване на насаждения с лавандула преди години, производителите с готовност плащаха по-високи от средните цени за декар земя с мисълта, че бързо ще си върнат инвестициите.  

Лилавата билка беше фактор и при изплащане на рентите. Собствениците на чернозем не харесваха 100 лв./дка, настояваха за големи суми и излизаха с аргумента, че от тяхната земя се печели много – минимум 1000 лв. на декар. От своя страна, земеделските стопани се позоваваха на фиксираните клаузи в договорите с арендодателите, в повечето от които се посочва минимална рента от 50 лв. Точно тези клаузи обаче помогнаха на собствениците на земя през 2020 г. след жестоката суша и провала на зърнената реколта да не получат по-ниски ренти. 

Близо 79 000 дка с лавандула бяха реколтирани през изминалия стопански сезон в Добруджа. Това беше поредната година с още по-ниски добиви и още по-ниски цени.