Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов издаде заповед за забрана на груповия лов на дива свиня, стана ясно от съобщение на министерството.
 
 
Решението се обяснява като мярка срещу навлизането в страната на диви прасета, носители на вируса на Африканската чума по свинете (АЧС). Заповедта на министъра влезе в сила днес – 25 юли, сряда. Това е първият ден, в който груповият лов на дива свиня беше разрешен извънредно с промяна в Закона за лова, която беше публикувана на 24 юли в „Държавен вестник“.
 
Макар че двете решения си противоречат, те имат един и същи мотив: предпазване на страната от опасната зараза. Промяната в закона беше предложена от девет депутати. Според тях, популацията от диви свине у нас е значителна - средно над 1,0-1,1 животни на 1 кв. км площ, а за да се намали рискът от разпространение на заразата, плътността трябва да бъде намалена наполовина - до 0,3-0,5 животни на 1 кв. км.
 
„Приетите изменения и допълнения в Закона за лова и опазване на дивеча, които регламентират груповото  ловуване на дива свиня през летните месеци извън досега определения срок, включително и в сряда, са недостатъчно добре съобразени и консултирани по отношение безопасността при провеждането на ловните излети“, посочва съобщението на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Оттам коментират, че в момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта, а респективно безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за възникване на инциденти, както за участниците в лова, така и крие рискове за живата и здравето на пребиваващите в гората горски работници, туристи, гъбари, билкари и други.
 
Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.
 
„Направените изменения в Закона за лова и опазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към видовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет  няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен“, допълват от министерството.
 
 
Съществува опасност  груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и сериозни финансови щети.
 
Като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.
 
От министерството отбелязаха, че заповедта на Румен Порожанов е издадена на основание чл. 54, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча и след постъпило предложение от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните с №13-1924 от 24 юли тази година.