Започнаха да прибират реколтата от фасул в района на Добрич, който е традиционен производител на протеиновата култура, съобщава Областната дирекция по земеделие, цитирана от БТА.

Министерството отчете над 120% повече реколтирани площи с грах през 2019

Тази година засетите площи в областта са общо 5300 дка, което е по-малко спрямо миналата година с 2300 дка. До момента са обрани 10% от полетата – край Балчик и Тервел.

Средният добив е 99 кг/дка, което отново е спад спрямо година по-рано. През 2018 г. стопаните са пробрали средно по 153 кг/дка.

Производителите продължават да залагат на български сортове от Добруджанския земеделски институт. Сред създадените от тях са „Добруджански 7“, „Устрем“, „Еликсир“, „Блян“, „Скития“.