Земеделски стопани от Добричка област се включиха във Фермерски кръг към Териториалния офис на Националната служба за съвети в земеделието. Обновяването на членството и включването на нови производители беше обявено на съвместна среща, организирана от ОИЦ и НССЗ в Добрич. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

„Приоритетите на нашата работа и на ОСП за бъдеще са насочени към подпомагане производството на зеленчуци и плодове, биологичното производство, животновъдството, пчеларството. Основната цел на Фермерския кръг е да се разпространява полезна и важна информация сред по-голям кръг земеделски стопани“, заяви на срещата Геновева Занева от офиса на НССЗ в Добрич. Експертът поясни, че участието е доброволно като включването става само чрез попълване на декларация. Тъй като основната дейност на кръга ще се осъществява по електронен път, то точният адрес на електронната поща е от основно значение. Минимум 10 души от различни сектори могат да участват във Фермерския кръг.

Какви ще са ползите за стопаните? Отговорът: информация. 

„Нашата задача е да ви изпращаме съобщения относно важни въпроси – предстоящо отваряне на приеми по ПРСР или други национални и европейски схеми. Ще научавате своевременно за предстоящи обучения, семинари, селскостопански изложби. На електронните пощи ще пристига информация за срещи с експерти от МЗм или БАБХ. Освен това всеки от фермерите ще научава да наближаващи срокове, регулации, регистрации и пререгистрации, данъчни кампании, въпроси, свързани с лицензи и разрешителни“, поясни експертът Геновева Занева. 

Фермерският кръг не само ще бъде място за ценна информация, но и ще осъществява обратна връзка с управляващите. „Ще събираме мнения и позиции по даден наболял въпрос или проблем. Тази информация ще бъде предоставена на компетентните органи“, уточни още Занева.