Брюксел гласува промяна на рестрикциите върху област Варна. С новото решение, което вече е в сила, голяма част от областта излиза от строгите ограничения, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
 
Промяната ще позволи на свиневъдния бизнес в тази част на страната да функционира нормално и да транспортира рутинно животните до кланици в други области на България. Под първоначалните ограничения остават само селищата в 25-километровата зона около първоначалното огнище.
 
Решението за промяната на рестрикциите беше гласувано на 18 септември 2018 г. от Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи в Брюксел след искането на Българската агенция по безопасност на храните за облекчаване на наложените ограничения и за нормализирането на свиневъдния бизнес в областта и в цялата страна.
 
Африканска чума по свинете в село Тутраканци беше потвърдена на 31 август от Националната референтна лаборатория. Беше обявена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която попада и село Бозвелийско. Взетите от там първи проби се оказаха отрицателни. Очаква се оповестяването на резултатите от вторите проби, които бяха взети преди две седмици. 
 
По този повод областният управител на Варна Стоян Пасев каза, че резултатите от въпросните втори проби са отрицателни, но за това все още няма официални документи. 
„Другата седмица най-вероятно ще бъдат взети проби в 10-километровата зона от животни от ферми в Провадия и Дългопол“, съобщи Пасев, цитиран от сайта novavarna.net. 
Все още няма официално потвърждение от БАБХ дали вторите проби са отрицателни.