Преди седмица земеделските министри на страните членки се срещнаха онлайн, за да обсъдят новите стратегии „От Фермата до трапезата“  и за биологичното разнообразие. Като цяло, те приветстват тяхното изпълнение, но определят много от заложените цели като амбициозни и дори неприложими.

Предложение: Поне 50% от ОСП за зелени практики

А какви са тези цели, които толкова „плашат“ фермерите? Вече започнахме да си ги повтаряме като мантра – по-малко пестициди с 50%, по-малко торове и антибиотици с 50%, 10 % от земеделските земи да са с непроизводствени характеристики и 25% от земеделието да е био.

По време на видеоконференцията всички министри поискаха от ЕК повече информация за методологията и принципите на определените целеви стойности в стратегиите, които касаят селското стопанство. Важно е да се представи и кумулативна оценка на социално-икономическото въздействие от прилагането на стратегиите върху сектора, убедени са те. 

Министрите зададоха въпроси, свързани с начина на събиране на данни за индикаторите. Те настояха, че всяка държава членка стартира от различно ниво и това трябва да бъде отчетено при бъдещо целеполагане на национално ниво.

ЕК отговори, че бъдещите законодателни предложения ще бъдат съпроводени с оценка на въздействието и че ще се отчитат националните специфики. 

Някои министри изразиха загриженост за ценовия натиск и други рискове, които касаят хранителната обезпеченост особено ако се стигне до там, че 25% от обработваемата площ в ЕС да е под биологично земеделие. 

По отношение на националните стратегически планове ЕК потвърди, че няма намерение да променя законодателните си предложения за ОСП след 2021 г. и че те са съвместими с целите на стратегиите. Нещо повече, тя ще изпрати до държавите членки препоръки за планирането им в съответствие с принципите в стратегиите. 

В хода на преговорите ЕК ще настоява за подобрения, като например задължително минимално бюджетиране за еко схеми, като се обляга на индивидуален подход за диалог.

Министрите приветстваха неотдавнашното предложение на ЕК за ревизирана Многогодишна финансова рамка 2021-2027 г. То предвижда увеличение на бюджета по ОСП с 26,5 млрд. евро спрямо предложението от 2018 г. 

Въпреки това много от тях считат, че това увеличение на пакета за земеделие все още не е достатъчно заради допълнителните усилия, които ще бъдат необходими за земеделските стопани в рамките на Зелената сделка. 

Балтийските държави отбелязаха разочарованието си, че в предложението няма допълнителна амбиция по отношение на сближаването на директните плащания в държавите членки, се заключава в седмичния бюлетин за ОСП на Министерството на земеделието. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.