Изказване на Областният управител на Плевен Ц.Цветков по повод протестите на фермерите: 

 

“Досега неведнъж сме коментирали проблемите, които стоят пред сектор земеделие и почти винаги съм заставал на страната на земеделските производители от региона, с ясното съзнание, че това е най-големият сектор в областната икономика, и че хората, които се занимават с производство на селскостопанска продукция, заслужават уважение. През последните три години те бяха подложени на ударите на големите наводнения, големите суши, от което секторът понесе сериозни щети.

Това, което става в областта през последните няколко дни, ме учудва. Тази атака определям като ненавременна и незаконосъобразна. Ненавременна е, защото земеделските производители от Плевенска област през последните 2 години получиха чрез държавата огромни средства за развитието си. През 2007 г. субсидиите, осигурени от бюджета, бяха по 14. 40 лв./дка. При 3.2 милиона декара в страната това са над 40 милиона лева, които през миналата година влязоха при тях. Отделно от това, за 300-400 хиляди декара пасища и мери ползвателите получиха по 10 лева субсидия - това са допълнителни 4 милиона лева. През 2008 г. земеделските производители получават по 22 лева на декар - над 60 милиона лева. И над 5 милиона лева за ползвателите на пасища и мери. Допълнително - не мога да кажа точната цифра, но по 4 стотинки на литър мляко се дават на млекопроизводителите. Субсидии - през миналата и през тази година - получават фермерите, отглеждащи овце, отговарящите на критериите пчелари, производители на картофи, тоест разширява се кръгът на субсидиране от страна на държавата на все повече производители на селскостопанска продукция.

И когато в една такава обстановка се атакува държавата за още пари, за мен това е необяснимо. Отделно от това, по различните мерки са заделени и през 2008 г. са получени значителни средства. По мярка 112 за млади фермери са одобрени от Плевенско 140 проекта, по които са изготвени вече 60 договора. Принципът на плащане е изплащане по 25 000 евро на проект, от които 12.5 хиляди евро през първата година, останалите - през третата година при постигане на определени резултати в реализацията на проекта. По мярка 141 за подпомагане на полупазарните стопанства с цел преструктуриране - 17 проекта, като размерът на помощта е 1 500 евро на година за 5 години.

120 са одобрените проекти за Плевенска област по мярка 121 - за  модернизиране на земеделските стопанства. 450-500 хиляди лева на проект прави над 60 милиона лева за техника - съвременни и модерни трактори, с които земеделците блокираха пътищата. Проблемът, че няколко месеца е забавено изплащането на суми по тези проекти, е голям, защото земеделските производители са теглили кредити, закупили са техниката и плащат лихви. Но колкото и да е голям проблемът, когато от 500 000 лева държавата поема 50%, тоест подарява 250 000 лева, това, че стопаните ще платят 20-30 хиляди лева лихви, не е проблем - не са малко пари, но те са получили много повече. Трябва да има някакво признание. Нямали пари и щели да потънат, а слушам изявления в медиите, че земеделието било върхът на сладоледа, че земеделието било това, което ако не е, другите ще умрат от глад. Няма такова нещо. Това е важен отрасъл - на второ място сме в държавата по производство на зърно. Големият проблем, който стои пред нашите земеделски производители и пред млекопроризводителите, е в това, че колкото и субсидии да получават, пак няма да им стигат. Защото немалко от тях не се научиха да произвеждат рентабилно. И през тази година реколтата е много голяма, пазарът определи ниски цени в сравнение с миналата година и това кара ръководството на асоциацията на зърнопроизводителите и няколко човека да карат хората да протестират. Имам информация, че някои от хората, които са излезли край Ясен, са накарани насила. Не можеш да излезеш на протест, без да имаш разрешение за провеждането на каквито и да е стачни действия. Разрешение за това няма. Получих едно уведомление за това, че излизат. Но никой не е информирал институциите. Това е анархия. И Георги Милев, с когото сме имали диалог, трябва да проявява по-голяма гражданска отговорност. Лесно е да разбуниш духовете и да изкараш хората на улицата, трудно е да ги прибереш. В историята имаме такива примери. Защо не дойдоха да кажат какво искат и за какво настояват - както са го правили и както аз винаги съм отстоявал техните интереси. Като за компенсациите за миналата година, които те получиха и една добра дума не казаха. И сега вдигнаха стачката, а аз бях при министъра, когато дойде съобщението от Брюксел, че разрешават 60 милиона доплащания за млекопроизовдителите. Трябва да се влезе в диалог, да се кажат исканията. Не искам да се паля повече, но изразявам позицията си по този въпрос.

Не е вярно това, че държавата иска да ликвидира отрасъла и не мислела за земеделието. Вярното е, че държавата с всяка година все повече подпомага сектора. И ако те искат да получават повече, трябва да преструктурират така дейността  си, че да произвеждат и качествено, и рентабилно. Както правят техните колеги в Западна Европа”.

Надяваме се, аграрни специалисти да прояват интерес към цитираните цифри и да ни потърсят, за да ги коментират. Ние ще дадем началото само по един от казусите - за 2007 година, според г-н Цветков, държавата е дала на земеделските производители по 14.40 лева на декар. Истината е, че ЕС е дала по 10 лева на декар, националните доплащания са в размер на 4.40 лв./дка. За 2008 година парите на декар са 21.80 лева - 12.50 лева от ЕС и 9.30 лв. национални доплащания. За тази година до 19 декември нито един земеделски производител не е получил и стотинка. Информация на ухо - май в оставащите до края на годината работни дни парите ще бъдат преведени по сметките им. Но дали решението е на кабинета, или на улицата? / данни на в-к Посредник, Плевен

 

 

вижте видео клипове от протестите в София:

автор: Фермер.БГ : http://fermer.bg/video_archive/1/266