Всеки път когато настъпи някакво форсмажорно обстоятелството - градушка, смъртност при животните и т.н, земеделците биват питани защо не застраховат. Отговорът е прост - защото не мислят, че системата работи.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

До това заключение са стигнали и от земеделското министерство, където на дневен ред е разработването на механизми за справяне с три проблема - бедствия и аварии; гарантиране на социалния риск и достъп до пазари и достъп до страните извън ЕС. По темата разказва повече зам.-министър Явор Гечев по време на уебинар на Агри.БГ за Стратегическия план на България.

”Това, което се опитваме да направим, е Фонд за управление на риска. Тогава ние не обезщетяваме, защото е паднала градушка или има умрели животни например. А казваме, че това е обект на застраховането и няма да възстановим разходите, които даденият производител е загубил, но ще му дадем същите пари, за да продължи да бъде фермер”, обясни Гечев и добави, че това е опитът на САЩ, където се застрахова самият земеделски производител, за да остане такъв.

Явор Гечев даде и конкретен пример.

“Представете си, че удря градушка. Фондът не обезщетява парите, които сте загубили, а ви дава пари за семена, торове, горива, включително пари, за да засеете нова реколта. Разбира се, това не трябва да бъде до абсолютните стойности, ако някой гледа например 100 хил. дка земя, но на практика тук държавата може да каже, че ще застрахова риска, за да останете земеделски производител”, обясни той.

Според него държавата може да дава допълнителни гаранции на фермерите, като по този начин може би ще се и възвърне доверието в застраховането.

Друг механизъм, който земеделското министерство разработва е за гарантиране на социалния риск и за достъп до пазари.

“Той може да работи при аномалии на пазара - например под формата на орган, който гарантира социалния и пазарния риск с кешови пари или държавни гаранции. Освен това български земеделци изнасят и за трети страни. Те много често обаче са проблемни откъм банки. Ако държавата участва в дадената сделка, то има гаранция, че тя, търсейки си евентуално собствените средства, ще намери такива и за самия земеделски производител”, каза още Гечев.

Той заключи, че иска да разработи и четвърти механизъм - за гарантиране на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), но все още не е сигурно дали ще остане време.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg