Овощна градина с трайни насаждения от нар ще бъде създадени в землището на обезлюденото село Костилково в община Ивайловград, съобщава „Хасково Инфо“.

1430 договора са подписани по подмярка 6.3

Освен, че изграденото по програма стопанство е съживяване за обезлюденото и запустяло кътче от Югоизточните Родопи, то е интересно и с избора си на култура. У нас дървета от нар се отглеждат, разбира се, в тези най-южни части на страната, но предимно в дворовете на къщите или в градините на любители овощари. Сега чрез местната инициативна група (МИГ) се осигурява финансирането на истинско земеделско стопанство за производство на нар.

Двама земеделски стопани получават безвъзмездна финансова помощ чрез МИГ „Любимец – Ивайловград“. Средствата, одобрени от Държавен фонд „Земеделие“, ще бъдат използвани за закупуване на земеделска техника и инвентар.

Ивайловградско дружество също получава финансиране за инвестиции в земеделието. Предстои подписване на договори с още трима земеделски производители.

До началото на месец май местната инициативна група е предложила за финансиране 10 проектни предложения с общ размер на инвестициите – 1 597 846 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 925 521 лева. Държавен фонд „Земеделие“ е одобрил финансирането на 8 от предложенията с обща стойност на инвестициите приблизително 1 378 318 лв.