Акцент в организираната от Съюза на българските пчелари (СБП) кръгла маса беше обединяването на сектора и създаването на единна национално представена пчеларска организация. Заявените разнопосочни мнения от пчелари от страната разгорещиха дебата за обединението на пчеларския бранш.

 

Според Стефан Стефанов, председател на Български пчеларски съюз 1899, единствено добрата координация между пчеларските организации и общините може да реши проблемите на сектора.

 

По думите на Стефанов, за да стане това трябва да бъдат засилени общинските пчеларски дружества, които да станат и основата на една обединена браншова организация. До края на годината може да се проведе среща на национално ниво, убеден е Стефанов.

 

Янко Янков, координатор на Съюза на българските пчелари за област Добрич, изрази съмнение от активни и добре работещи общински организации. Според Янков съгласно чл.5 от Закона за пчеларството, политиката в сектор Пчеларство трябва да бъде осъществявана от министъра на земеделието и храните.

 

Затова трябва да се иска ясно заявена политика в пчеларството, заяви още Янков. Беше направено предложение още в Закона за пчеларството да бъде заложена промяна, която да изисква членство в браншова организация от страна на пчеларите, за да упражняват дейност и да получават финансиране.

 

По думите на Димо Димов от Сдружението за биологично пчеларство обединение на бранша може да има само, ако по места в цялата страна бъдат изградени структури, които да станат основа за обединение.

 

Според пчелари, участващи в дебата, защитата на интересите на членовете на една или друга браншова организация не е достатъчно. Въпреки разногласията, обаче, пчеларите заявиха желание за обединение. Как това да стане остава отворен дебат.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!