Корабът с 14 000 удавени овце, който потъна на 24 ноември в пристанището на Мидия, близо до Констанца, в Румъния все още не е изваден.

Драма: Обърнат кораб обрече хиляди овце на гибел

Плавателният съд частично се потопи откъм десния си борд и въпреки опитите на румънските власти да принудят собственика да го премести и да отстрани телата на мъртвите животни, това все още не се е случило.

Ако труповете останат във водата до пролетта, веществата, отделени при разлагането им ще доведат до отравяне на морето и измиране на рибата в района. Риск възниква при температура на водата над 20 градуса, но за момента тя е по-ниска, заради зимния сезон.

Овцете са затворени в отделенията на кораба, а водолази следят ситуацията и реагират, ако някое от животните изплува извън него. Няколко десетки вече бяха извадени. До момента румънската държава е похарчила над 60 000 евро за операцията.

За да предотврати екокатастрафота, северната ни съседка предприе действия за изтеглянето на плавателния съд и унищожението на мъртвите животни. Това обаче отнема време.

За целта беше обявен конкурс за фирма, която да се справи със задачата, като за момента са се заявили петима кандидати - две румънски компании, и по една от Турция, Гърция и Гибралтар.

В конкурса, който приключва на 20 декември, се очаква да се включи и шести кандидат. Разходите по процедурата могат да надхвърлят 2 млн. евро.

Властите са подали искане за обявяване на извънрдена ситуация, което предотвратява възможностите за обжалване на резултатите от конкурса и забавянето на изпълнението му.

Корабът е попаднал в пясъчна плитчина, която за момента го задържа, но при евентуална буря, може да се измести и да създаде опасност за морския трафик. Той е плавал под флага на Палау, с екипаж от 22 сирийски моряци.

Източник и снимки: www.ziuaconstanta.ro