Няма заплаха за спиране на плащанията за България по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха за "Стандарт" от Европейската комисия по повод информации, че Брюксел ще спре плащания по ПРСР 2007-2013 г.

 

Няма общо спиране на плащанията по програмата за развитие на селските райони в България, се казва в официално писмо на аграрния отдел на ЕК. Посочените трудности, свързани с проекти на общините по ПРСР, се разглеждат по нормалните процедури, следващи одита на комисията. Те са все още в ход. След като бъде получена допълнителната информация от страна на българските власти, придвижването на искането на страната за възстановяване на средствата ще бъде финализирано в близките дни, казват от комисията.

 

Проблемът, за който се споменава в отговора на ЕК, касае сума от около 400 млн. евро. След одит в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) беше установено, че има нарушения при отпускането на авансови плащания за общински проекти и създаването на гаранционен фонд по програмата.

 

Страната ни обаче оспорва сумата и според зам.-министъра на земеделието Явор Гечев имаме всички основания да вярваме, че санкцията ще бъде сериозно намалена или дори отменена. Няма официална кореспонденция за заплаха от спиране на други средства или замразяване на ПРСР 2007-2013 г., категорични са и от МЗХ.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!