Няма забрана за транспортиране на селскостопански животни и стоки през европейските граници, уточниха от Европейската комисия по-рано тази седмица. Въпреки наложените ограничения за движение на хора в ЕС и на практика замразения туризъм, заради епидемията от коронавирус, те не важат за превоза на товари, за каквито се считат и стопанските животни.

Съвети към фермерите по време на епидемия

Целта на прилаганите условия за движение между държавите членки е да се съхрани здравето на хората и да се осигури потокът на необходимите продукти.

"Трябваше да предприемем извънредни мерки, за да опазим здравето на нашите граждани. Но нека се уверим, че потокът на стоки и услуги на нашия вътрешен пазар ще продължи да тече. Това е единственият начин да избегнем недостиг на медицинско оборудване и храна. Това не е само икономически проблем: нашият единен пазар е ключов инструмент на европейската солидарност", заяви президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Свободното движение на блага, особено на основни стоки като храна, включително селскостопански животни, и жизненоважни медицински и защитни средства е от критично значение за осигуряване на наличностите в европейските държави. Контролните мерки не бива да водят до сериозни нарушения на веригите за доставки и базови услуги с високо значение за общия и национален интерес и на европейската икономика като цяло, обясняват още от ЕК.

От институцията препоръчват държавите членки да осигурят приоритетни зелени коридори за товарния транспорт и безопасно придвижване на транспортните служители. Няма да бъдат въвеждани или изисквани допълнителни сертификации за стоките, които циркулират легално на единния пазар, уточняват от ЕК.

В заповедите на българското Министерство на здравеопазването също не са предвидени ограничения за транспорт на товари, освен за тежкотоварни автомобили, идващи от Иран. Въведени са мерки обаче за карантина на транспортните работници и условия за транзитно преминаване през територията на страната.

Въпреки уточненията и липсата на ограничения, транспортните компании и доставчици срещат затруднения, като удължаване на времето на изчакване поради засиления контрол и нарушения в потреблението вследствие на засилените мерки.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Засега не се налага удължаване на приема на заявления

Топ производител на птици се включи в борбата с пандемията

Кампания 2020: ДФЗ отговаря на въпроси на фермери