Няма нови огнища на чума по дребните преживни животни в България, но при втори кръг от изследвания на над 8000 проби са открити 256 серопозитивни животни в над 100 стада.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви това днес в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Кристиан Вигенин. В коментарите си народният представител изрази силно недоверие към действията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в случая с тази инфекция.
 
Серопозитивните животни ще бъдат иззети от ветеринарите срещу обезщетение и ще бъдат умъртвени, но без да се пристъпва към евтаназия на цели стада, стана ясно от отговора на министъра. Откриването на нови серопозитивни животни в областите Ямбол, Бургас и Хасково е дало основание на Европейската комисия да разшири рестрикциите. Вигенин изрази съмнение, че блокираното стадо на Ана Петрова в Болярово е разпространител на заразата, както се твърди в писмо от БАБХ.
 
„Няма положителни проби, няма заболели животни. Затова няма заповед за унищожаване на животни. Не споделям на първо четене, че едно стадо може да бъде разпространител на подобна зараза в тези райони, защото това не може да се докаже. Информацията за антителата е основната причина ЕК да разшири територията на рестрикциите. И в трите области има установени положителни проби за антитела. Това, което Агенцията прави, е да изземе тези животни и да обезщети собствениците“, каза Румен Порожанов. 
 
По думите му, хубавото в лошото е, че поне в стадата с овце и кози сега не е плододаващият период и приплодите в момента не са в реализация, така че не се търпят сериозни загуби.
 
 
„Кашата, която беше забъркана, произтича от БАБХ. Вие сте политическото лице, което отговаря за дейността на Агеницята. По какъв начин се различават резултатите за тези 256 животни от резултатите, които бяха получени в предишните огнища? Със сигурност няма никаква разлика с резултатите, които бяха получени в стадото на Ани Петрова. Но в единия случай – избиване наред, а в други – нищо. Очевидно, че тези животни не са опасни. Няма нови случаи“, коментира Кристиан Вигенин.
 
Той призова министъра да отмени заповедта за лишаване на стопанството на Ана Петрова от регистрация, но не получи от Порожанов такова обещание.
 
Министърът уточни, че писмото на Ана Петрова за взимане на втори кръвни проби е имало многобройни условия как да се случи това и Областната дирекция по безопасност на храните е взела решение, че „под подобни условия и натиск няма да взима втори проби“. Отговорът не се хареса на народния представител.
 
„Аз ви предлагам, г-н Порожанов, да си подадете оставката, като не можете да контролирате Агенцията. Ако искате да я контролирате, предложете промени в закона. Ако не, тръгнете си, вземе със себе си и Дамян Илиев и нещата може би ще се подредят. Защо  собствениците и въобще гражданите, целият регион няма никакво доверие на институцията БАБХ, може би вече става ясно.  Докато няма такова доверие, няма да можете ефективно да си изпълнявате функциите“, каза Кристиан Вигенин. 
 
„Темата е с внушение, тя не е с продължение. Тя ще продължава до безкрайност. Изключително съм удовлетворен от това, че непрекъснато ми искате оставката и ще чувствам липсата на подобно изявление от вас, ако то отсъства“, отговори министър Румен Порожанов.