Днес, 20 август, е последният ден, в който важи забраната за поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в състояние, годно за производство. Това съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХГ) в отговор на питане на Агри.БГ.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Поради множеството пожари в страната в началото на месеца земеделският министър издаде забраната със срок на действие от 15 дни, като още тогава бе заявено, че е възможно тя да бъде удължена. „Очакванията на специалистите са след екстремно високите температури в началото на месеца, в края на второто десетдневие на август те да се нормализират и да бъдат в границите на обичайните условия за страната ни по това време от сезона”, обясняват от ресорното ведомство.

МЗХГ: В тази връзка не се предвижда удължаване на срока на действие на заповедта на министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков.

В периода на действие на забраната фермерите бяха уверявани, че няма да бъдат санкционирани за неподдръжка на площите по време на текущите проверки. Редица стопани обаче коментираха, че проверки все пак са им правени.

Онзи ден имах проверка от ДФЗ и служителят каза, че забраната за чистене на пасища поради жегите не освобождава бенефициента от ангажимент да ги поддържа. Един вид, има ли проверка, земеделецът ще бъде орязан. Безумие!”, възмущава се наш читател.

След като забраната пада, остава другото притеснение на фермерите – ще имат ли достатъчно време, за да приведат площите си в изискуемото състояние. "Увериха ни, че ще се даде толеранс от 1 седмица", обяви пред Агри.БГ животновъдът и браншови представител Стоян Чуканов след среща на говедовъдите с представители на Министерството на земеделието. От ведомството пуснаха и официално съобщение: "Земеделските стопани, засегнати от въведените ограничения разполагат с едноседмичен срок, за да приведат постоянно затревените площи и обработваемите земи в състояние, годно за производство, съгласно нормативните изисквания."

МЗХГ: През този период няма да бъдат налагани административни санкции от Държавен фонд „Земеделие“, свързани с поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи.

Министерството на земеделието, храните и горите напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. При неспазване на предписанията директорите на областните дирекции „Земеделие“ в страната ще съставят актове за установяване на административните нарушения, съгласно Закона за защита при бедствия.