Министерски съвет реши, че няма свободни средства в бюджета, заради това се отменя инициативата за строителството на нова ограда на границата с Турция, която да защитава животновъдите от ежегодния пренос на заразата шап.

 

В момента по протежение на границата с Турция има оградна мрежа, която е принадлежала към бившите гранични застави и е формирала т.нар. кльон, разположена на между 2 до 7 км. преди фактическата гранична бразда. Бившите кльонове обаче вече не се поддържат и на много места са разкъсани от диви животни или от редовно пасящите овце и крави от съседна Турция. Същия проблем съществува и на границата с Гърция, където също има практика животните ( предимно крави ) да бъдат пускани на свободна паша без да бъдат прибирани дълго време.

 

Според окончателните сметки мрежата, която бе разчетено да е дълга 181 км., преминаваща през областите Бургас, Ямбол и Хасково, ще струва 28 милиона лева, като ще трябват и отделно инвестиции за обезщетения на собственици на отчуждени имоти, както и средства за текущо и бъдещо поддържане и контрол на изграденото съоръжение. Допълнителна пречка за строежа се оказва и фактът, че трасето преминава през девет защитени зони за опазване на местообитания на птици и е необходима допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие.

 

© 2012 Fermer.BG Позоваването на източник Fermer.BG e задължително !

* на снимката - изоставен портал на кльон при българо-гръцко-турската граница, който в момента води до новата Винарска изба на Катарджина Естейт в землището на бившата 5-а гранична застава "Хала"