Качеството на тиквата тази година е доста добро. Изпечена е, не е водниста, ще бъде трайна. А когато реколтата е добра, и цената е приемлива за нас, коментира кметът на димитровградското село Горски извор – Ангел Георгиев.

Кризата с торовете

А каква е цената? В неговото землище производителите залагат на няколко сорта тиква – Френска къдрава, Сампсон, Цигулка. Най-скъпата е Френска къдрава – на дребно килограмът върви между 60 и 70 ст., а на едро – от 25-30 ст. до 40 ст. 

„Още е рано да се каже дали ще успеем да реализираме цялата продукция. Докато времето не се застуди и не мине гроздето, няма как търговците да изкупят продукцията, но аз съм сигурен, че ще успеем“, споделя Георгиев пред БНР.

Той лично звъни по борси и тържища, за да помогне на земеделците в селото. А те са близо 20, половината от които са млади хора. Тази година са добили около 250 тона тикви.

Районът е благоприятен за културата. Почвата е добра, разполага с малки водоеми и напоителна система. Отглеждането й иска по два пъти окопаване и поливане и веднъж пръскане. По-трудната част е прибирането на реколтата, защото някои екземпляри достигат 10-12 кг. 

А кой е рекордьорът по големина тази година, ще стане ясно на Празника на тиквата в селото, който тази година ще се проведе на 16 и 17 октомври. Тогава се правят състезания за най-красива и за най-голяма тиква.