Преди дни Еропейският парламент (ЕП) отхвърли предложението на Европейската комисия (ЕК) за въвеждане на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, по-известен като „регламента за семената“.

Решението на депутатите беше взето на фона на притесненията, че ако този регламент бъде приет, той ще даде на Комисията твърде много власт и ще остави страните от ЕС без никаква възможност да приспособят новите правила за техните нужди. Това съобщиха от информационното бюро на ЕП в България.

Комисията по земеделие на ЕП аргументира вота си „против“ с мотив, че регламентът ще даде на Комисията прекалено широки правомощия и ще остави държавите-членки на ЕС без възможност за адаптиране на правилата към техните потребности. Според членовете на комисията по земеделие регламентът не отговаря на основните цели като опростяване на правилата и насърчаване на иновациите.

 

ЕП настоява текстовете на регламента да бъдат прецизирани и документът да влезе отново за разглеждане когато бъде сформиран новият Европарламент през есента на 2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!