Напрежението в сектор Мляко е резонно и е в следствие на кризата, която продължава, в спада на приходите на повечето земeделски суровини в Европа. Това коментира пред журналисти във Велико Търново министърът на земeделието и храните Десислава Танева преди срещата с животновъди и млекопреработватели, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

„Миналата седмица се проведоха Областни консултативни съвети по животновъдство във всички области. Ние сме систематизирали исканията от тези Съвети и на днешната среща ще обсъдим какви мерки са възможни и какви мерки можем да вземем сега и веднага“, посочи Танева. Министърът отново припомни, че по време на Съвета на министрите по земеделие на ЕС преди седмица, не се е стигнало до финално решение и през месец юни ще има ново заседание по темата с кризата.

 

 

„Анонсираха се определени посоки на подкрепа, но те за съжаление нe включват нов европейски финансов пакет за ПОДПОМАГАНЕ – искане, което беше отправено от почти всички страни членки. Другото искане, което отново почти всички страни поискаха, беше отпадането на руското ембарго. Излизането на сектора от кризата у нас може да стане само с излизане на сектoра от кризата на европейско ниво. Няма как при свободно движение на стоки, капитали да очакваме, че при нас ситуацията може да бъде различна“, коментира Танева.