Резултатите от пробите за африканска чума по свинете, взети от животните във варненското село Бозвелийско са отрицателни, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от БНТ. Въпреки това ограничителните мерки в три километровата зона около огнището на заразата остават в сила, защото инкубационния период е 14 дни.
 
 
Това означава, че село Тутраканци, където беше открита болестта остава под карантина, а Бозвелийско остава под наблюдение. Остава в сила и забраната за износ на свинско месо извън пределите на Варненска област. Ветеринарните експерти уточняват, че след няколко дни повторно ще вземат проби и ако резултатът отново е отрицателен, ограничителните мерки ще отпаднат.
Министърът на земеделието Румен Порожанов също потвърди информацията.  
 
Ветеринарните власти призовават стопаните в пограничните с Румъния села да регистрират животните си.
„Знаете, че първото огнище беше открито в село Тутраканци, Провадия. Взехме първите проби в 3-километровата зона, в която е село Бозвелийско. Днес в по-късните следобедни часове излязоха резултатите, няма положителни проби за африканска чума от тези, които са взети в Бозвелийско".
 
„Това, което Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) и останалите органи предприеха в Тутраканци, незабавно още при установяването на положителните проби - да се пристъпи към евтаназия на животните, да се блокира районът, да се направи незабавна дезинфекция впоследствие, което приключи преди два-три дни", каза министърът пред Дарик.
Румен Порожанов изрази надежда и в рамките на 10-километровата зона, около село Тутраканци, където продължават с пробите, „да има подобни резултати, както в Бозвелийско".