Изискването за въвеждане на нови касови апарати в срок до 31 март тази година ще бъде отложено с шест месеца за някои от фирмите, регистрирани по ДДС.
 
 
Предстои срокът да бъде удължен до края на септември „за тези икономически оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите“, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ. 
 
За фирмите, които имат обикновен касов апарат и са регистрирани по ДДС, срокът остава 31 март, подчерта той. Онези търговци, които не са регистрирани по ДДС, трябва да изпълнят новите изисквания по Наредба № Н-18 до края на юни тази година.
 
В края на миналата седмица Националната агенция по приходите (НАП) съобщи, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял имат само касов апарат без софтуер.
 
Според данъчните за тези търговци може да се окаже трудно да спазят сроковете. За удължаването на преходния период ще бъде необходимо министърът на финансите да подпише ново изменение на Наредба № Н-18.