Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще върне българския държавен стандарт за млечните продукти за да спаси българското родно производство, съобщи пред Агенция Фокус генералният директор на службата Йордан Войнов.

Ако млекопреработвателите използват точните съставки за продуктите си по стандарта, ще получават специален стикер с отличителен знак за традиционен български продукт. „Така когато потребителят отиде в магазина и види знака, ще знае, че този продукт е наистина традиционен и е като старите саламурени сирена и стария кашкавал, за които всички си спомняме”, посочи той. Параметрите на българския държавен стандарт ще бъдат актуализирани с инструкция на генералния директор и млекопреработвателите вече са били информирали за инициативата.

Българският държавен стандарт ще гарантира в какви параметри може да бъде произведен определен млечен продукт. Въвеждането му ще стане до месец, допълни Йордан Войнов. На първо време той ще бъде само за млечните продукти като сиренето, кашкавала, киселото мляко и кравето масло. По-късно стандартът ще бъде въведен и за месните продукти. Инициативата цели да защити родното производство и да поддържа неговото качество.