Достигнали сме такъв етап в развитието на биволовъдството у нас, когато трябва да вкараме вече нова, индийска кръв, за да поддържаме тази популация. Но това се оказва не толкова лесна задача, разбираме от дългогодишните биволовъди Стоян Желязков и Йордан Койчев.

Гледайте още: Ферма дои близо 800 тона биволско мляко на година, но пазар няма

В ямболското село Лозенец те отглеждат общо 700 животни, като средно от една биволица доят по 8-9 л на ден. Толкова, колкото са доили и в началото, преди повече от 20 години.

„Започват да се раждат все повече бели малачета, защото са близкородствени. Биволите у нас са достигнали един капацитет на млечност, докато кравите я вдигнаха многократно. Там вече говорим за 35-40 литра мляко средно на ден, а при биволите е едва 8-9 литра”, прави сравнение Стоян Желязков. 

Единственият начин да се подобри генетиката е да се вкара свежа кръв от индийската Мурра.

„Нашите институции знаят само едно – не може. Кой ли не е идвал в нашата ферма. И като кажем, че от Индия трябва да се вкарат бикове, те обясняват, че не може. В Индия имало болести, Индия била извън Европейския съюз. Само където в Индия летят на Луната и имат модерни, елитни ферми. 

Нямаме лоби. Ние сме две-три по-големи ферми, а останалите наши колеги са с малък брой животни. Няма кой да ни защити. Нямаме вече откъде да произвеждаме бикове, с които да заплождаме”, казва животновъдът.

Неговият опит сочи, че успеваемостта при изкуствено заплождане е много ниска – едва 40% и то при определени биволи със специално инжектиране. Не е като при кравите. 

„Не бива да рушим това, което имаме. Трябва да го надградим. Но нашите сили, моите и неговите, не са достатъчни. Много бихме се радвали на институционална помощ, която, за съжаление, не сме я получили до сега”, допълва неговият колега и съдружник Йордан Койчев.

Те определят животните от породата Българска мурра като издръжливи, здрави и със задоволителна млечност. Дори по-добра от италианските биволи. Българската мурра е получена при кръстосването на Средиземноморския бивол, който е бил по нашите земи още през 20-те години на 20. век, с внесените от Индия биволи от породата Мурра. 

Данните за селскостопанските животни в България към 1 ноември 2023 г. сочат, че биволите са общо 20 941, от които биволиците са 15 317. За една година бройката е нараснала с 3.1%. Биволовъдните стопанствата у нас са 462, като най-много животни се отглеждат в Северозападна България.

За една година са произведени 16 354 хил. л биволско мляко, като относителният дял от общото млекопроизводство в страната е 2,1%.