От началото на 2022 г. до юни месец на родния пазар са влезли по-малко вносни зеленчуци спрямо същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в последния оперативен анализ на Земеделското министерство (МЗм).

Обратен завой: Данните за производството на пипер тръгнаха надолу

Но общата статистика не е валидна за всяка от културите поотделно. За първото шестмесечие на годината  у нас са вкарани 172 хил. тона пресни зеленчуци, което е с почти 6% спад на годишна база.

Анализаторите отчитат, че намалението се дължи до голяма степен на по-малките доставки на домати от чужбина.

Количествата им до юни са с 9 хил. тона надолу, което е спад с 14,6% спрямо същото време на 2021 г. Съществено понижение е налице и при импорта на марули – със 17,7%. Освен това в страната за този период са внесени по-малко краставици и корнишони (с 3,6 хил. тона или 16,8%), лукови зеленчуци (с 2,8 хил. тона или 14,9%) и пиперки (с 1,3 хил. тона или 7,3%), както и тикви (с 6,1%).

В същото време доставките на картофи нарастват с 24,4%, което потвърждава сигналите от сектора за засилен внос.

По-сериозни вносни количества на пазара има и при гъбите. Ръстът възлиза на 16,1%.

До юни 2022 г. в страната са внесени  199,5 хил. тона пресни плодове, което е с 9,8% повече в сравнение със същия период на 2021 г. При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани - общо 110,5 хил. тона (55,4% от целия внос на пресни плодове за периода) или с 4,6% повече на годишна база, отчита статистиката.

Сравнително голям дял (16,1%) заемат доставките на ябълки, при които се наблюдава ръст от 35,6%. Внесените количества ягоди, круши, дини, киви, черупкови плодове, кайсии и вишни са с от 5% (ягоди) до над два пъти (вишни) над отчетените за същия период на 2021 г., а намаление е налице при прасковите (с 2,8%), гроздето (с 9,3%), черешите (с 26,7%) и пъпешите (с 31%).

Картината при износа

Данните за първото шестмесечие на 2022 г. сочат спад на износа на пресни зеленчуци с 39% спрямо година по-рано, до 20,5 хил. тона и увеличение на този на пресни плодове с 84,7%, до 43,7 хил. тона.

Отчита се намаление на експорта на повечето основни пресни зеленчуци - домати, краставици, пиперки, зеле, лук, тикви, бобови зеленчуци, гъби и сладка царевица, вариращо от 10,6% (домати) до близо 100% (сладка царевица). Реализираното извън страната количество картофи нараства два пъти и половина на годишна база, но остава сравнително малко (413 тона).

Регистрираният износ на пресни плодове за периода представлява до голяма степен реекспорт на продукти, които не са произведени в България, предимно цитрусови плодове.

Експортът на дини бележи ръст от близо пет пъти на годишна база, до 10,8 хил. тона.

Чувствително повече са и изнесените череши, дюли, круши и кайсии - с между 66,5% (череши) и над два пъти (кайсии), докато реализацията на черупкови плодове, ягоди,праскови, вишни и ябълки се свива в границите от 38,1% до 80,6%.