Законът за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2013 г. беше приет от Народното събрание за втори път. С това депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев, наложено след първото гласуване на Закона. Решението беше прието с гласовете на БСП, ДПС и Атака – 130 депутати гласуваха „за“, 93-ма - „против“, нито един от 223-мата депутати не се въздържа.

Дебатът за актуализацията на бюджета и президентското вето, продължил 3,5 часа, беше разгорещен и нееднократно политическите сили засегнаха темата за изтеглените  800 млн. лв през февруари за изплащане на директните плащания на земеделските производители.„Видяхте как стоят гузни и мълчат за лъжата на Сергей Станишев за 800 млн. лв. за земеделските производители. На 4 април Брюксел ги е възстановил в пълен обем”, каза Борисов. В отговор премиерът Пламен Орешарски заяви: „Преките плащания са възстановени от Брюксел. Но през февруари фискалният резерв беше с 800 млн. лв. под минимума от 4.5 млрд. лв. Дали ще кажем че рефинансираме този дълг, или изпълняваме законното изискване да сме над 4.5. млрд. лв. е едно и също”.

С приемането на актуализацията на бюджета се очаква и по-ранно изплащане на част от субсидиите на земеделските производители за 2013г. Преди седмица премиерът Пламен Орешарски пое ангажимент пред Националната асоциация на зърнопроизводителите, че при актуализация на бюджета, част от директните плащания към производителите ще се изплатят преди края на 2013 г. Ресорният министър Димитър Греков каза, че ще настоява за 20-30% от субсидиите да бъдат платени до края на тази година.

 
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!