Първото плащане от 1.37 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост за България получи положителна първоначална оценка от Брюксел в понеделник, 7 ноември 2022. Предстои е Европейската комисия (ЕК) да изпрати становището си до Икономическия и финансов съвет (EFC) на общността, който до четири седмици трябва да излезе с позиция. 

На база и на това съгласуване Брюксел ще излезе с финална оценка затова кога се очаква средствата да постъпят по сметка в българския бюджет през декември тази година. Това съобщи на брифинг за медиите служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Изплащането на средствата бе поискано на 31 август след като България посочи, че е изпълнила 22 изрични условия и цели за получаване на парите. Реално, заявката за това първо плащане бе подадена с едно неизпълнено условие - провеждане на обществена поръчка и избор на изпълнител за комуникационната система ТЕТРА в МВР.

Преди няколко седмици стана ясно, че поръчката е възложена. По принцип въпросните 22 цели бяха насочени към сферата на образованието, климата и декарбонизацията, дигиталната свързаност, устойчив транспорт и пътна безопасност, правосъдие, недопускане пране на пари и др.

Този първи транш на средствата е около 23% от общата сума, която България трябва да получи за целия план.

До 2026 г. страната ни може да усвои по националния план за възстановяване и устойчивост - 5.7 млрд. евро.

"Поели сме ангажимент до 2026 година да намалим с 40% вредните емисии, което е много трудно в сегашната ситуация, но е и много трудно сега да се предоговаря нещо, което сме договорили едва преди няколко месеца. Ако сега отворим този въпрос, преговорите ще блокират всичко останало. Така че има натрупани забавяния, надявам се че министерството на енергетиката ще успее да ги навакса", заяви служебният вицепремиер.

По втория транш България трябва да приеме 22 законопроекта. От тях, само един не е готов – за промени в Закона за енергетиката. В него има заложени цели, които са трудни за изпълнение в сегашната ситуация на енергийния пазар в Европа. Затова е възможно страната ни да поиска дерогация. За да получим втория транш, е необходимо законопроектите да бъдат приети от Народното събрание.

"Народните представители ще трябва да се съсредоточат. Аз разбирам, че в момента имат други разговори, но държавата трябва да върви напред и не трябва да отстъпваме от неща, поети като ангажимент само преди няколко месеца. Парите ще дойдат, когато сме си свършили работа и според мен това е правилният подход към бъдещето", заяви Пеканов.

Вижте възможните направления за кандидатстване по Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство:

Направление 1: Инвестиции в технологична и екологична модернизация

Направление 2: Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци 

Направление 3: Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни

Направление 4: Инвестиции, свързани с ефективното използване на вода в земеделските стопанства

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира:

"За мен е удоволствие днес да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1.37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в плана. България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот, въвеждане на нова стратегия за пътна безопасност и план за действие и създаване на благоприятна инвестиционна среда за разгръщане на високоскоростни и 5G мрежи в страната".

"Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да осъществи своя екологичен и цифров преход и ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния план по NextGenerationEU", каза още тя, цитирана от пресслужбата на Европейската комисия.

Второто плащане трябва да се заяви след план за постепенно затваряне на въглищните централи.

То е на стойност близо 725 млн. евро и трябва да се заяви през първо тримесечие на 2023-а година. Преди това обаче Министерския съвет трябва да е приел изричен план за поетапното затваряне на въглищните централи през 2038 г., пише Mediapool. Страната ни има ангажимент и за намаляване с до 40% на парниковите емисии до 2025 година.

Правилата на Плана за въстановяване и устойчивост предвиждат в рамките на всяка календарна година държавите от ЕС да имат право да поискат само две плащания. Ако някоя страна закъснее, тя има право да се поправи в рамките на 6 месеца, а след това в нови 2 месеца ЕК да оцени усилията ѝ.

Отделно от това България може да кандидатства за евтини кредити по Плана за възстановяване и устойчивост като страната ни по принцип е защитила да може да получи до 9 млрд. евро. 

Лихвата по финансовите инструменти на Плана за възстановяване и устойчивост се движи около 3%. Ако до август 2023 г. страната ни не заяви използване на кредитните инструменти или не ги заяви в пълен размер, неизразходваните средства може да бъдат заявени от други страни-членки.