На специална пресконференция Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), Асоциацията на младите фермери, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) и Националният говедовъден съюз обявиха позицията си относно проекта на Концепция за директни плащания 2015-2020 г. на МЗХ.

 

В пресконференцията участваха Румяна Ангелова, Наталия Тодорова и Ангел Вукодинов от НАЗ, Албена Симеонова и Милен Стоянов от БАБ, Димитър Зоров от Националния говедовъден съюз, Магърдич Хулиян от НСМСФП. Представители на браншовите организации заявиха несъгласието си решения по отношение на директните плащания в агросектора до 2020 г. да бъдат вземани преди да бъдат обсъдени в работната група, създадена от МЗХ именно, за да обсъжда директните плащания в агросектора. След няколко проведени заседания на работната група по някои теми консенсус не бе постигнат, а има теми, по които изобщо не е била водена дискусия, заявяват от браншовите организации.

 

Според тях решението на МЗХ и предложената концепция означава, че заседанията на работната група са проформа. Браншовите организации считат за скандално поместването на документ, който е едностранно предложен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), и обезсмисля напълно обсъжданията на специалната работната група по прилагането на директните плащания след 2015 г. На пресконференцията, на която беше приета декларация до МЗХ, фермерите съобщиха, че много от браншовите организации в агросектора са подкрепили декларацията.

 

Ще продължаваме да търсим подкрепа от всички НПО не само от аграрния сектор, заявиха участниците. Румяна Ангелова, председател на НАЗ, обобщи, че МЗХ фиктивно провежда дебат по ОСП 2015-2020 г. Секторът се чувства обиден и омерзен, заяви Ангелова. До преди месец бяхме поставени в пълно неведение по отношение на Първи стълб, заяви Мъгърдич Хулиян от НСМСФП. “Предстоят ни 7 години, в които ние ще работим по тази програма и не може на сляпо да се вземат решения. Необходими са мерки, които реално да помагат на българското селско стопанство, а не фиктивни писмени декларации”, категоричен беше Хулиян. Браншовите организации заявиха, че искат да дадат ясен сигнал, че не може съдбата на българското селско стопанство да се решава в канцелариите.

 

“Ние сме за мерки, за които да има време да се обсъдят и да бъдат приети най-добрите решения за реалните земеделци. Приетите сега решения не могат да бъдат променяни”, е мнението на Димитър Зоров, председател на Националния говедовъден съюз. Не може да ни се пробутва решение, предхождащо дискусията, заявиха представителите на браншовите организации.

 

Участниците в пресконференцията обявиха, че са искали среща с министър Димитър Греков още днес, но след предварително обещание такава среща да се проведе, от МЗХ са отказали и са насрочили среща с браншовите организации чак в понеделник от 15 часа. Опасенията на бранша са, че така разписани мерките ще насочат средствата не към реалните земеделски производители. По директните плащания пък се отваря широко вратата за измами, заявиха фермерските организации.

 

Пред журналисти те бяха категорични, че ще търсят подкрепа и от колегите от ЕС. „Щом е необходимо ще заявим на цяла Европа, че в България фермерите са поставени на колене”, категорични бяха участниците в пресконференцията.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!