Вносът на агнешко от Нова Зеландия е законен в целия Европейски съюз, но начинът на предлагане в търговската мрежа у нас подвежда потребителите. Това заяви Симеон Караколев, председател на Асоциацията за развъждане на  млечни овце, предаде Фермер.БГ. 
 
По думите му главният проблем на Европа с вноса на агнешкото е „нахлуването му като дълбокозамразено месо и спекулата, че се продава като охладено“.
 
Новозеландското агнешко месо влиза на цена от 2.50 евро/кг. „Представете си каква печалба реализират търговците, предвид, че това е цената, дори и по-ниска, на която се изкупува живото тегло в България.“
 
Симеон Караколев призова гражданите да купуват българско агнешко за Великден и Гергьовден, а не „напръскано с парфюм“ новозеландско агнешко месо. Той съветва да се гледа и да се изисква печата на българската кланица (БГ) на съответното месо. Печатът е една условна, но все пак гаранция за качество, посочи Караколев.