Сеитбата на есенни култури този сезон беше с ускорени темпове, но настоящата суша вече плаши стопаните за реколтата през 2023 г. Кампанията почти приключи при нас, положението с почвената влага обаче е трагично, сподели пред Агри БГ Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

Какво ни казахте: Разходите растат, а ставките не мърдат

Последните официални данни на Земеделското министерство и на агроанализатори заключаваха, че есенните култури в тазгодишната сеитбена кампания ще са повече от миналогодишните, като основното увеличение идва от пшеницата. Но предизвикателства като сушата тепърва стоят пред земеделците и отсега поставят въпрос за количеството и качеството на реколтата догодина.

Масово в зърнените площи в Пловдивско например условията не са добри за посевите, сигнализира Работов. По думите му е на лице т.нар. шарена влага, като тук-там пшениците са поникнали

„Положението е трагично заради климатичната обстановка. Семената, получили влага на по-ранен етап, която ги е провокирала да покълнат, впоследствие може да изсъхнат. По-добре щеше да е абсолютно сухо зърното от самото начало, макар че тогава пък гризачите щяха да си свършат работата. Спасението ни е в дъжд със стопанско значение, имаме крещяща нужда”, обяснява браншовият представител от областта

Людмил Работов: Пропускът, който направи държавата в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като махна реновирането на поливните инсталации и изграждането на нови, е една от най-големите грешки. 

По думите му климатичните условия всяка година ни показват, че не можем да отлагаме тази спешна тема. „Можеше да почерпим опит от съседите – Турция, Гърция, освен това всички страни от Черноморския и Средиземноморския рагион са се оборудвали максимално с поливни системи, а какво правим ние, реторично пита зърнопроизводителят.

Грандиозното възстановяване на хидромелиоративните системи по ПВУ бе заменено с инвестиции за напояване в земеделските стопанства. Помощта за ефективно използване на водата е с общ бюджет от 119,7 млн. лв. Пълните условия можете да видите тук.