В сърцето на всяка добра машина лежат иновациите!

Именно това е и причината Kverneland да разработи ново поколение полунавесни обръщателни плугове. Те събират в себе си всички съществуващи предимства на марката – надеждност, лесна работа и висока ефективност. Новото поколение плугове на Kverneland включва в себе си иновативните разработки за плуга Kverneland 2500 i-Plough®, който бе удостоен с множество награди през 2017 г. в цяла Европа. 

Най-яркият пример за иновации в новото поколение плугове е моделът 6300S, който получи наградата Машина на годината 2020 по време на изложението Agritechnica, провело се в края на 2019 г.

Какви са обаче причините за тази награда и високо признание към плуга?

На първо място това е по-високата производителност при оран, която се дължи на:

Аеро-профилни работни органи

За да се оптимизира оранта при всякакви условия, аеро-профилният дизайн на работните органи на плуга, както и оставеното разстояние от 80 см под гредата подобряват почвения поток при наличие на голямо количество растителни остатъци.

Надеждните работни органи имат специална форма за ограничаване на уплътняването на почвата, което може да „изяде“ детайлите на плуга. Те са с редуцирано тегло, за да се оптимизира разпределението на теглото на плуга, теглително усилие и като следствие – минимален разход на гориво.

Умна система за настройка на auto-reset защитата

Елементите на auto-reset защитата са лесни за добавяне или премахване, така че да се адаптират към специфичните условия на работа. Тази механична система за защита на работните органи, вече утвърдена при модела Kverneland 2500 i-Plough®, е много надеждна и не изисква никаква поддръжка.

Най-голямото опорно колело на пазара

Kverneland 6300 S Variomat® е оборудван със задно опорно колело. Неговото разположение и големи размери (440/80x24) осигуряват максимална устойчивост по време на работа и балансирано разпределение на теглото от колелото на плуга до задните гуми на трактора. Следователно се увеличава качеството на оранта, намаляват се до минимум консумацията на гориво и износването на детайлите.

От агрономична гледна точка колкото по-голямо е колелото, толкова по-малко е уплътняването на почвата, което е по-добре за самата почва.

Не на последно място, специалното триточково свързване предотвратява високия натиск върху трактора по време на оран и транспорт, което удължава живота на трактора.

Здравина

Този модел се предлага с 6 до 8 плужни тела, 100 см и 115 см разстояние между телата. Избор между прикачване към категория III и IV, стабилен хедсток и здрава рама за теглене. Всичко това позволява на мощния трактор да извършва операциите на полето плавно. Резултатите от по-здравия плуг са по-малкото прекъсвания на работния процес и по-голяма надеждност.

Максимална маневреност

Маневреността е важна и понякога играе ключова роля за качеството на оранта и минимизирането на триъгълниците в края на полето. Механизмът за обръщане в края на реда се намира непосредствено зад хедстока. В края на полето се постига оптимален ъгъл между трактора и плуга. Патентованата система на Kverneland осигурява малък радиус на обръщане на машината. Задното колело е съединено хидравлично с механизма за обръщане,а плугът винаги е в правилното положение за започване на работа.

Variomat – какви са ползите на полето?

Kverneland 6300 S се ползва от предимствата на Variomat® за лесна промяна на работната ширина по време на работа директно от кабината на трактора за секунди. В полуобърнато положение плугът се транспортира безопасно благодарение на ниския си център на тежест. Дори там, където пространството е ограничено, плугът може да се управлява с лекота около препятствия. Транспортът е в положение„пеперуда“, плавен и лесен и в същото време безопасен за околните. 

Предимства на Variomat®

Kverneland 6300 S се възползва от предимствата на Variomat® и за лесна оран и промяна на работната ширина „в движение“ от кабината на трактора. Всички работни ширини на телата се регулират наведнъж от 35 до 55 см (14” до 22”). 

Системата Kverneland Variomat® не само увеличава производителността, но и спестява време, гориво и пари. Подобрява качеството на оранта и смесването на растителните остатъци. Системата Kverneland Variomat не се нуждае от поддръжка, благодарение на уникалната износоустойчива връзка между носещите греди и основната секция.
 
Kverneland в България

Kverneland e позната на българските земеделци като надеждна марка земеделска техника и по-специално плугове повече от 20 години. В последната година прави впечатление, че все повече фермери споделят своите позитивни отзиви от работата с марката и показват както модерните, така и по-старите плугове, които притежават. Без значение от възрастта обаче плуговете се представят отлично по време на работа и се справят безпроблемно с различните условия и почвени типове, които нашите земи притежават. 

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.